Снимка: Булфото, архивТурският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз

...
Снимка: Булфото, архивТурският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз
Коментари Харесай

Ердоган: ЕС да бъде безпристрастен в средиземноморския спор

Снимка: Булфото, списък

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани Европейския съюз да заеме " безпристрастна " позиция по рецесията в Източното Средиземноморие, където страната му е затънала в нарастващ спор с Гърция, оповестява Българска национална телевизия. В телефонно позвъняване той сподели на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, че методът на блока ще бъде тест за неговата откровеност във връзка с интернационалното право и районния мир.

Турският водач " прикани институциите на Европейски Съюз и страните членки да бъдат почтени, безпристрастни и справедливи и да работят отговорно по районни въпроси, изключително за Източното Средиземноморие ", се споделя в изказване.

Турция е забъркана в спор с Гърция, която е член на Европейски Съюз, във връзка с изследванията за природен газ в противоречивите води на морето, като загрижеността по отношение на евентуален боен спор сред двамата съдружници в НАТО се ускорява.

Мишел от своя страна акцентира смисъла на деескалацията на напрежението, призовавайки Анкара да приключи дейностите в района, които подклаждат напрежението с Атина, съобщи представител на Европейски Съюз.

Спорът е подложен преди всичко в дневния ред на съвещанието на Европейския съвет, планувано за 24-25 септември. Някои страни членки приканиха за корав метод, в това число наказания против Турция, а Франция изпрати фрегати и бойни самолети в района в поддръжка на Гърция.

Ердоган декларирал в неделя, че провокативните изказвания и дейности на някои европейски политици няма да оказват помощ за реализиране на решение.

Мишел споделил на Ердоган, че " всички ограничения (в жанр " моркова и тоягата " ) ще бъдат прегледани " на срещата този месец, сподели представителят на Европейски Съюз.

Миналия месец Турция изпрати проучвателен транспортен съд във водите сред Гърция и Кипър, което накара Атина да провежда военноморски учения за отбрана на морската си територия.

По-рано тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Гърция и Турция са се договорили да стартират " механически договаряния ", с цел да избегнат инцидентни военни конфликти в района. Но Атина отхвърли да са планувани сходни диалози.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи на идващия ден, че страната му ще стартира договаряния с Турция, откакто турските " провокации " в Източното Средиземноморие спрат.

Турският президент увеличи залога, заплашвайки Гърция в събота. " Те или ще схванат езика на политиката и дипломацията, или ще имат на място мъчителни прекарвания ", сподели той. " Като Турция и турският народ ние сме подготвени за всяка опция и всяка последица ", сподели Ердоган.
Турските въоръжени сили също започнаха своите годишни петдневни взаимни учения, наречени " Средиземноморска стихия " със Севернокипърската турска република. " Приоритетите за сигурност на нашата страна и TRNC (Турска република Северен Кипър) са незаменими ", съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай в Twitter.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР