Снимка Булфото, архивТърговските банки са одобрили 17 907 искания за

...
Снимка Булфото, архивТърговските банки са одобрили 17 907 искания за
Коментари Харесай

ББР: Постъпили са над 29 хиляди искания за безлихвени кредити на физически лица

Снимка Булфото, списък

Търговските банки са одобрили 17 907 претенции за близо 75 млн. лева през първите 5 месеца от старта на програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, оповестява от Българската банка за развиване.

Постъпили са над 29 000 претенции. Над 70 на 100 от тях са на лица на трудов контракт, а останалите са на самоосигуряващи се. Към 14 септември в обработка са още 1 215 претенции. Средната стойност на утвърдените заеми е 4 225 лева Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

Партньори по Гаранционната стратегия за даване на безлихвени заеми до 4 500 лв. в помощ на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19, са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Българската банка за развиване не преглежда настояванията за заем, а включва към този момент утвърдените от комерсиалните банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

" С сътрудниците по програмата ББР е сключила гаранционни съглашения за 144 995 000 лв., от които към този момент близо 50 на 100 са контрактувани. Останалите средства остават разполагаем за осъществяване на гаранционните съглашения, за даване на гаранционни предели на други банки, както и за повдигане на лимитите на тези, които към този момент са участници в програмата, в случай че пожелаят това, съобщи NOVA. 

Целта на мярката е да подкрепи чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали активност в резултат на пандемията от COVID-19. Те имат опцията да получат заем до 4 500 лв., отпускани едновременно или на три транша от по 1 500 лв.. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки ", споделят от ББР.

Кандидатите за безлихвен заем би трябвало да са били в неплатен отпуск или с прекратена активност заради пандемията. Съгласно обновените условия искащите могат да аплайват и откакто са се завърнали на работа. Самоосигуряващите се лица би трябвало да имат най-малко 20% спад в приходите през 2020 година, като за всички претенденти важи условието за декларирани осигуровки за интервал от 6 месеца обратно.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР