Снимка Булфото, архивСтроителите искат да може да индексират цените си

...
Снимка Булфото, архивСтроителите искат да може да индексират цените си
Коментари Харесай

Любомир Качамаков: Цените на строителните материали са се повишили между 30% и 100% от началото на пандемията

Снимка Булфото, списък

Строителите желаят да може да индексират цените си и след подписан контракт. Цените на строителните материали са се повишили сред 30% и 100% от началото на пандемията, а изпълнителите на обекти по контракти с страната нямат опция да калкулират това. По тази причина браншовата им организация е поискала среща с премиера Стефан Янев, разгласи пред Любомир Качамаков, ръководител на Областното посланичество - София, на Камарата на строителите в България, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната промишленост.

Обясни, че за разлика от строителите на жилища, които залагат такива условия в договорите си с клиентите, това е невероятно по договорите за осъществяване на планове, по които контрагент е страната. Даде образец с обектите, съфинансирани от Европейски Съюз, при които лишава години процедурата от избора на строител до действителното започване на осъществяването. Договорът е подписан предходната година, а осъществяването поради административните процедури ще стартира след две. За това време цените на материалите са се трансформирали доста в съответния случай, изясни Качамаков.

В България липсват механизми за индексация на контрактувани към този момент цени.
 
Любомир Качамаков добави, че в старите страни от общността този въпрос е нормативно организиран от дълго време, а в други като Румъния има разпореждане на държавното управление от лятото, което разрешава ценови корекции и при подписани към този момент контракти. Обясни, че за бъдещи планове явно би трябвало да се напише методика за индексация, само че по-голям е казусът със завареното състояние.

В допълнение на този проблем от ден на ден строители търсят реализация в чужбина поради по-доброто възнаграждение, сподели Качамаков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР