Снимка Булфото, архивСкоро по родните пасбища може да се натъкнем

...
Снимка Булфото, архивСкоро по родните пасбища може да се натъкнем
Коментари Харесай

Заплатата на овчар до 1500 лв., ще внасяме от Виетнам

Снимка Булфото, списък

Скоро по родните пасбища може да се натъкнем на екзотични и „ вносни “ овчари поради дефицит на работна ръка. На България ще и се наложи да ги ангажира от далечни и екзотични страни, измежду които някогашните руски републики и Виетнам, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), представен от „ Монитор “.

У нас искащи да се занимават с пастирство няма, макар че заплатите които фермерите дават на работещите в този отрасъл са сред 1000 – 1500 лева Към момента у нас има към 1000 души недостиг за овчари, макар съществено намалелия брой на овцете, които по данни на асоциацията са към 1 милион.

Според Караколев през идващите 10 години днешното полуномадско овцевъдство ще премине напълно към оборно развъждане на животните.
Дни преди откриването на обичайния Седми народен събор на овцевъдите, ръководителите на бранщовата асоциация сигнализира за сериозинте проблеми, пред които са сложени. 

Един от тези проблеми е обвързван с изпозването на растителни мазнини в артикули, обявявани от преработвателите за същински млечни такива. Това води до голямо подвеждане измежду потребителите и основава здравни проблеми. А наред с това основава и неприятен имидж на България пред света.
 
Симеон Караколев даде образец, че за Съединени американски щати България изнася овче сирене за 2,90 $ килото.

„ Сами можете да си извършите изводите какъв брой е овче и какъв брой е сирене този артикул и какъв имидж си сътворяваме пред Америка “, възмущава се Караколев.

Другият сериозен проблем е с вноса на агнета от други европейски страни, главно Румъния, показани у нас като родно българско произвеждане. Този импорт е желан поради евтината цена от 4,30-4,50 лева за кг.

„ Механизмът е следният. Агнетата се внасят живи, у нас те се колят и по този начин трупното месо към този момент е с българска марка за генезис. Трябва да вземем образец от прилежаща Гърция, където на месото се поставят две марки: едната за европейския му генезис, а втората, която потвърждава, че то е родно произвеждане “, изясни съпредседателят на НОКА Янка Попова. По данни на асоциацията единствено за Великден сме изяли към 30 хиляди румънски анета, маскирани като български.

Според ръководителите на НОКА изходът от създалата се предкатастрофална обстановка е вземането на ограничения от страна на Министреството на земеделието за насърчаване на родното овце и козевъдство и за развързване на ръцете на дребните животновъди, на които да се даде опция да могат да създават подготвена продукция, която сами да продават. А не както в този момент да са тотално подвластни от изкупвачите.

Проблемите пред браншовия бранш ще бъдат в основата и на тазгодишния Национален събор на овцевъдите, които ще се организира от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. В него ще се включат представители на 17 страни от Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР