Снимка: Булфото, архивС 50 000 души се топи всяка година

...
Снимка: Булфото, архивС 50 000 души се топи всяка година
Коментари Харесай

Излезе наяве страшната истина за случващото се с българския народ

Снимка: Булфото, списък

С 50 000 души се топи всяка година страната ни, а 181 обитаеми места са към този момент изцяло обезлюдени. 48% от напусналите България наши съграждани са на възраст сред 20 и 39 години. Всичко това води до застаряване на популацията ни, до понижаване на работната ръка в идващите години и до спад в темповете на стопански напредък, съобщи " Блиц ".

Това стана ясно от отчета на доктор Христина Христова, която е консултант по обществената политика на вицепремиера Валери Симеонов в границите на кръгла маса „ Подобряване на демографското положение на Република България ”, извършена в Пловдив. Според експертни мнения след 20 години една четвърт от хората на пазара на труда у нас ще са над 65-годишна възраст. „ Държавата би трябвало да се приготви с политики за подготовка на третата възраст, т.е. – учене през целия живот ”, сподели Христова, представена от в. " Монитор ".  До 2050 година работната ръка ще намалее с 40%. Ефектът от това ще е намаляване в темповете на стопански напредък, което в български измерения ще е 0,7%, гласи отчет на Световната банка.  В същото време родителите на 57% от пеленачетата у нас живеят на взаимни начала, без да имат подписи в Гражданското. Такива връзки съгласно експертите са по-нетрайни от обичайното семейство.  Тревожна е и статистиката, съгласно която от 2015 година до 2030 година дамите в детеродна възраст у нас ще намалеят с половин милион.

Увеличават се и фамилиите, които търсят клиники „ ин витро ”, с цел да съумеят да се снабдят с чеда, само че в това време българката все по-често отсрочва напред в годините първото си раждане. Така, в случай че допреди 20-ина години дамата у нас е раждала първото си дете на към 24-годишна възраст, то към този момент от ден на ден дами стават за първи път майки след 30-годишната си възраст.  Най-високият % застаряващо население с растеж на коефициента за смъртност е в областите Видин, Монтана и Враца, а най-нисък е в София, Благоевград и Кърджали.  
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР