Снимка Булфото, архивРазвитието на България не става с асфалт. Това

...
Снимка Булфото, архивРазвитието на България не става с асфалт. Това
Коментари Харесай

Румен Радев в Естония: Развитието на България не става с асфалт

Снимка Булфото, списък

Развитието на България не става с асфалт. Това сподели президентът Румен Радев в Естония. Той дойде в Талин, където ще взе участие в срещата на върха на самодейността за районно съдействие „ Три морета “, като по време на форума ще одобри семейството на самодейността от естонската страна, оповестява Нова тв.

Тя сплотява 12 европейски страни, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта й е да насърчи инфраструктурната, цифровата и енергийната съгласуваност в района посредством взаимни планове. 

Ето какво сподели президентът от мястото:

Догодина одобряваме председателството на самодейността „ Три морета “, какви изгоди ще донесе това за България? 

Първо, самодейността „ Три морета “ обгръща страни със сходно историческо завещание, с близки проблеми, с които ще се сблъскват в бъдещето, обикновено е и е разумно дружно да влагаме в това бъдеще. Основната цел на самодейността е развиване на енергийната, транспортна и цифрова съгласуваност, само че аз не мисля, че нашите упоритости се изчерпват с тази цел. Затова поемайки семейството на тази самодейност, която е президентска, от идната година считам да предложа и нови цели. Считам, че самодейността би спечелила от едно концептуално разширение и включване на просветителната и научна съгласуваност като приоритет, тъй като не можем да мислим единствено в вероятност на полагане на тръби и на асфалти. Не единствено това е бъдещето. Да, инфраструктурата е значима, само че в случай че желаеме да имаме стопанска система на бъдещето, ние би трябвало да вложим в научна и просветителна съгласуваност, в създаване на потенциал и съгласуваност сред наши млади научни екипи, организации, университети. Защото аз не виждам на инфраструктурната съгласуваност като на цел. Тя по-скоро е средство за реализиране на огромната цел. А огромната цел е реализиране на висок, резистентен стопански напредък и подобен витален стандарт с развитите европейски страни, основано на интензивен преход към зелена и цифрова стопанска система, а това не става с асфалт. 

Още един значим приоритет, който считам да предложа, тъй като тази самодейност би трябвало да гледа към този момент отвън нашите граници. Разширяването на географския обсег дава нова вероятност и дава по-добро състояние на България вътре в тази самодейност, тъй като ние нямаме интерес да оставаме в географската външна страна и инфраструктурните, енергийни и цифрови трасета да свършват на нашата граница. Те би трябвало да не престават към нашите сътрудници. За това Гърция и Кипър са естествено продължение на тази самодейност, поради на това, което минава по границата сред България и Гърция, поради на сериозните находища на газ, с които може да се включи Кипър. Аз към този момент имах диалози напоследък с водачите на тези страни и те с подготвеност биха откликнали на една такава покана, която считам да насочва към тях. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР