Снимка Булфото, архивПроизводителят на електрически автомобили, който се очаква да

...
Снимка Булфото, архивПроизводителят на електрически автомобили, който се очаква да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Подписваме договор с производител на коли на ток от Германия

Снимка Булфото, списък

Производителят на електрически коли, който се чака да открие цех у нас, ще е от Германия. В неделя по Нова тв министърът на стопанската система Кирил Петков съобщи, че Агенцията за вложения е на финалната права в договарянията с европейски производител на електрически автомобили.

Буквално подписваме контракта в границите на идващите 14 дни, сподели Петков, само че не пожела да разкрие името на компанията, тъй като към момента се водят договаряния. Миналия понеделник в изявление за “24 часа ” министърът заяви, отново с ангажимента, че няма да споделя детайлности, че се чака огромна инвестиция от Германия. По неофициална информация договарянията за цех в България се водят с три немски компании, като в една от тях има и китайски притежатели.

Електрически коли създават и трите немски автомобилния гигант - БВМ, “Мерцедес ” и “Фолксваген ”. Такива модели има и основаният в Германия производител “Опел ”, само че той е благосъстоятелност на френската група PSA, която има “Пежо ” и “Ситроен ”. Има обаче и други немски автопроизводители, които са по-малки и са фокусирани главно върху електрическите коли. Един от тях да вземем за пример - Nехt.е.GО, разгласи, че ще прави цех в Гърция, в който ще вложи 100 млн. евро.

България към този момент бе на крачка от сключването на договорка за цех за коли, откакто преди повече от 2 години се водеха договаряния с “Фолксваген ”. На финала на договарянията страната ни се състезаваше с Турция, само че в последна сметка немският колос се отхвърли въобще от желанието си да строи нов цех в чужбина.

Електрически коли ще вземат все по-голям дял от пазара в международен проект и най-много в Европа, откакто стана ясно, че Европейски Съюз възнамерява до 2035 година да се спре с производството на коли с бензинови и дизелови мотори.

В средата на този месец се чака Брюксел да показа поредност от ограничения, с цел да подсигурява, че Европейски Съюз ще успее да понижи нездравословните излъчвания с 55% до 2030 година спрямо 1990-а. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс приготвя и нов проект за в допълнение стимулиране при пазаруването на електрически транспортни средства. Причината - ще се ползват по-строги правила за новите коли през идващите 10 година Също по този начин производителите ще би трябвало в допълнение да заплащат за замърсяващите мотори с вътрешно горене. “Трябва да създадем тези две неща, с цел да насърчим въвеждането на електрически транспортни средства ”, уверен е Тимерманс.

Това на процедура значи, че колите с бензинови и дизелови мотори ще станат по-скъпи, тъй като спомагателните екологични такси ще ударят по джоба потребителите.

 

 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР