Снимка Булфото, архивПри 10% заразени ученици ще се преминава към

...
Снимка Булфото, архивПри 10% заразени ученици ще се преминава към
Коментари Харесай

Денков: Ще се опитаме поне 50% от времето децата да учат присъствено

Снимка Булфото, списък

При 10% инфектирани възпитаници ще се минава към онлайн образование. Маските ще са наложителни и за дребните възпитаници, оповестиха от Министерството на образованието.
" В затворени пространства наложително би трябвало да се носят маски. Където сме в " тъмночервената зона ", няма по какъв начин образователната година да стартира присъствено. За първокласниците в двора ще има празненство, тъй че да запомнят с хубаво този ден. В " алените " и " жълти зони " има разнообразни разновидности. Навсякъде, където има опция, годината ще стартира присъствено. Локално ще се гледа каква е епидемиологичната обстановка и ще се взимат решенията. Преминаването в онлайн образование става със заповед на министъра на образованието ", съобщи просветителният министър проф. Николай Денков пред.

Той посочи, че присъственото образование е доста по-добро във връзка с преподаване на материала и за социализацията на децата.

Искането на част от учителите децата да бъдат тествани за ковид всяка седмица провокира бурно неодобрение измежду родителите.

" Трябва да гледаме какво е потребно, а не какво провокира неодобрение. Единият вид е, когато дете покаже признаци на заболяване, да се тества незабавно, с цел да разберем дали е COVID-19 или е нещо друго. Вторият вид е, в случай че родителите са съгласни, всяка седмица да бъдат тествани децата и да бъдат изолирани, в случай че се появи огнище. За това би трябвало позволение на родителите. Директорите ще провеждат такова допитване. Ще осигурим безплатните проби ", изясни проф. Денков в " България заран ".

И акцентира, че ще държат оптимално дълго време в учебно заведение децата от първи до четвърти клас. При по-големите класове зависи от съответната обстановка.

" Ще се опитаме най-малко 50% от времето децата да учат присъствено ", посочи просветителният министър.

Той поддържа изцяло заповедта на ректора на Медицинския университет в Пловдив, в която се споделя, че наложително изискване за достъп до присъствени извършения е представянето на документ за имунизация, за преболедувал или негативен PCR тест.

" Става дума за на практика образования в лечебни заведения. Колегите не могат да си разрешават да пристигна студент, който да болести болните им. Делегирали сме правата на университетите да вземат решение въпросите съгласно съответните си особености. Това е прелестен образец за вярно решение ", разяснява проф. Денков.

По думите му учителите са едно от съсловията с висок % на имунизиране.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА
Учители всеобщо отхвърлят да се имунизират поради боязън от странични резултати
„ За “ присъствено образование: Става въпрос за спасяването на децата
Продължителното онлайн образование ускорява проблемите
" Моят апел постоянно е бил, че хората би трябвало да се имунизират. Хроничното заболяване не е мотив против имунизирането. Имаше и други апели, по тази причина хората имат огромни съмнения. Ваксинирането защищава от тежко заболяване и съдбовен излаз ", акцентира министърът.

" В много страни заложиха наложително имунизиране на медицинските чиновници и учителите. За да работи една мярка, би трябвало да има социална поддръжка. Все още в България няма социална поддръжка във връзка с наложителните ограничения. Имаше една анкета, 95% от учителите бяха изрично срещу наложителното имунизиране ", сподели още проф. Денков.

" Има страни, в които 20-30 до 50% в избрани възрастови диапазони децата и младежите се имунизират, точно тъй като по-добре образованото общество схваща изгодите от имунизациите. За страдание, в България към 1% е имунизацията на децата. Трябва да отидем най-малко на 20-30%, с цел да има значителен резултат. Делта разновидността разболява децата, има и съдбовни изходи. Има статистика на УНИЦЕФ за съдбовните изходи при възрастовата група до 20 години ", съобщи просветителният министър.

От МОН ще изчакат напредването на образователната година, след което имат подготвеност за удължаването ѝ и за смяна на образователните проекти. Липсвали са към 44 хиляди устройства за онлайн образованието, само че те към този момент са поръчани и ще дойдат през септември-октомври.

Детските градини са заложени да работят при всички условия, с изключение на при " тъмночервената зона ". Ако съставът е имунизиран или преболедувал, детската градина може да работи за деца на имунизирани родители, стана ясно от думите на министъра.

Проф. Денков отклони въпроса дали би останал министър в идващото държавно управление.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР