Снимка Булфото, архивПрезидентът Румен Радев ще започне консултациите с парламентарно

...
Снимка Булфото, архивПрезидентът Румен Радев ще започне консултациите с парламентарно
Коментари Харесай

Радев: Връчването на мандат ще зависи от това дали партиите ще намерят диалог

Снимка Булфото, списък

Президентът Румен Радев ще стартира консултациите с парламентарно показани партии преди връчването на мандат допустимо най-бързо, само че по кое време ще връчи първия изследователски мандат зависи доста от тези съвещания. " Зависи доста от това дали партиите ще намерят първо разговор, и второ - ще съумеят да реализират някакъв консенсус ", сподели Радев по време на посещаване във Варна, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него този път те нямат право на неточност, а още един изправителен няма да бъде за тяхна сметка, а за сметката на всички нас.

В момента на дневен ред най-важната задача, която стои пред нас - пред партиите и пред България, е съставянето на стабилно, дейно работещо държавно управление, уточни президентът.

Той добави, че има да се вземат решение доста значими задания. Според Радев е извънредно време партиите да поемат своята политическа отговорност. За тях гласоподават хората, те не гласоподават за този длъжностен кабинет, добави президентът.

Той напомни, че служебният кабинет е напълно негово решение, предопределение и негова отговорност. Апелирам още веднъж към партиите освен да декларират планове по време на избори, само че в този момент да покажат, че могат да оферират опция, че могат водят разговор между тях, а не да бягат от отговорност и да се оправдават, съобщи президентът

Съставянето на сполучлив кабинет, който да се употребява с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, неприкритост и градивен разговор, счита президентът. Според него се изисква и почтенност и ясни морални правила и по тази причина обществото ни чака от партиите, които се оповестиха срещу този циничен модел, да показват ясна опция, да показват разговор и съответни решения, а не оправдания.

Запитан по какъв начин ще разяснява оповестяването на проектокабинет от " ИТН " не пред Народното събрание и преди да са ясни резултатите от изборите, президентът сподели, че всяка партия сама дефинира тактиката си.

Според мен, в случай че се прави оповестяване на състав на Министерски съвет, в случай че има храброст и неприкритост, това би трябвало да се прави или в хода на предизборната акция, уточни Радев. Ако не се направи тогава, влизаме в ясно откритата конституционна процедура - когато се връчи мандат, тогава е времето да се разгласи съставът на един кабинет, и той би трябвало да се преглежда в Народното събрание, там е мястото, сподели още президентът.

Радев уточни, че служебното държавно управление извършва сполучливо задачата, която е сложил - за начало на демонтажа на порочния управнически модел и одобряване на държавността, за работа в полза на обществото, а не на обособени партии и бизнес кръгове.

В отговор на въпрос за отчета на министър Бойко Рашков за основния прокурор, Радев разяснява, че неговата оценка за дейностите на основния прокурор я е дал още предходната година. Неговата оставка ще бъда в интерес на гражданско общество и страната ни, счита президентът.

" Това оглушително безмълвие за вихрещата се корупция на най-високи места във властта на страната, знаковите корупционни кавги, които обиколиха всички международни медии, надълбоко дискредитираха страната ни ", изясни президентът, представен от Българска телеграфна агенция.
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР