Снимка Булфото, архивПравителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да

...
Снимка Булфото, архивПравителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да
Коментари Харесай

За броени минути Борисов свали и качи ДДС за основните храни

Снимка Булфото, списък

Правителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да се смъкна Данък добавена стойност за сектора и разгласи, че от 1 януари 2021 година той става  9% за целия туристически бранш. За това се договориха от сдруженията на хотелиерския и ресторантьорския бизнес с премиера Бойко Борисов, написа segabg.com.

След срещата от Министерски съвет изпратиха прессъобщение, в което се показва, че от началото на 2021 година налогът ще падне на 9% освен за бранш " Туризъм ", само че и за храни от първа нужда. 

Час по-късно пресслужбата на държавното управление поправя известието и уточни, че Данък добавена стойност става 9% единствено за заведения, заведения за публично хранене и развлекателен бранш, категоризирани по Закона за туризма. Второто известие за свалянето на Данък добавена стойност към този момент било в съгласие с Министерство на финансите.

От фотографията, публикувана от пресслужбата на Министерски съвет, излиза наяве, че финансовият министър Владислав Горанов не е участвал на срещата. В диалозите с представителите на хотелиерите и ресторантьорите вземат участие Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, и Деница Сачева, министър на труда и обществената политика.

" Решението е политически риск, само че то е в поддръжка против загубите от COVID-19 в ресторантьорския отрасъл ", съобщи министър председателят Бойко Борисов. „ Правим изключение за вас, тъй като с наша заповед е затворен бранша, нагледно казано. И по този начин е в целия свят. Това може пък да е една мярка, която в следствие да даде положителни резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце “, съобщи Борисов. " С разискваните промени с намаления Данък добавена стойност, значи, че оборотите и активността на заведенията за хранене и хотелите би трябвало да са 100% на ярко ", сподели още министър председателят.

Борисов акцентира, че финансовият министър е бил мощно срещу. " Искам да го опровергаем в края на годината с повече доходи “, сподели министър председателят Борисов, обръщайки се към ресторантьорите.

През годините няколко стопански сектора безрезултатно се опитваха да склонят държавното управление да понижи Данък добавена стойност за техните артикули. По-ниска ставка желаеха производители на съществени храни и медикаменти. Премиерът Бойко Борисов даже беше заречен на книгоиздателите да понижи Данък добавена стойност за книгите, само че това не се случи. Винаги позицията на държавното управление и финансовите министри е била, че по-ниските ставки ще доведат до повече злоупотреби, само че не и до по-ниски цени и по-голямо ползване.

В момента по-ниска ставка от 9% се начислява само за туристическите пакети при хотелските настанявания.

На срещата на ресторантьорите с премиера е контрактувано още отсрочване на влизането в действие на измененията в Наредба Н-18 за касовите апарати за период от една година, вследствие на което тя ще стартира да работи от 1 март 2021 година

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде предоставено правенето на анкризисен проект, включващ даването на заеми и грантове от ББР с присъединяване на специалисти от бранш „ Туризъм “. Дискутирано е също премахването на критерия за липса на отговорности към страната единствено за 2020 година при кандидатстване за ограниченията за справяне с икономическите последствия от ковид. В момента това условие спъва доста компании да аплайват за антикризисните стратегии на държавното управление като мярката " 60/40 " и евтините заеми, отпускани от ББР. Оказва се, че огромна част от ресторантьорите имат неизплатени осигуровки и налози към бюджета.

Промените, които бяха контрактувани на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат импортирани през днешния ден в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ, показват от държавната пресслужба.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР