Снимка Булфото, архивПарламентът прие на първо четене промени в Закона

...
Снимка Булфото, архивПарламентът прие на първо четене промени в Закона
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с дуалното образование

Снимка Булфото, списък

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за професионалното обучение и образование.

Измененията са импортирани от Министерски съвет и с тях се цели нормативно обезпечаване на произлезлите от практиката потребности от в допълнение регламентиране на дуалната форма на образование, написа Пик.

Със законопроекта се дефинират ролята и функционалностите на наставника, а по този начин също дилемите и условията към учителя - методик. Разширява се обсегът на учебните заведения, в които се реализира образование посредством работа в междинни учебни заведения с професионални паралелки.

Създават се условия за гарантиране на сходството на професионалното обучение и образование с потребностите на бизнеса посредством актуализиране на образователните стратегии минимум един път на всеки 5 години.

Предвидено е въвеждане на условия към работодателите, които могат да образоват възпитаници по дуалната система, а по този начин също основаване на осведомителна база данни за компаниите, които дават отговор на тези условия. Поддържането въз основата данни се разпорежда на Министерството на стопанската система.

Законопроектът ще докара до реализиране на образованието при работодатели, които разполагат с качествена материална база и квалифицирани наставници, директно ангажирани с образованието, показва вносителят.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР