Снимка: Булфото, архивОстри думи срещу Балкански поток и Теменужка Петкова

...
Снимка: Булфото, архивОстри думи срещу Балкански поток и Теменужка Петкова
Коментари Харесай

Казанджиев: Балкански поток е колосана измама. Срам е за България да бъде укрит от един министър на енергетиката

Снимка: Булфото, списък

Остри думи против " Балкански поток " и Теменужка Петкова сподели енергийният специалист и претендент зап народен представител Христо Казанджиев в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV1 и TV+.

" Пътната карта е документът, подписан в средата на 2017 година сред " Газпром " и Теменужка Петкова за развиване на българската газопреносна система. Такъв подобен документ е подписан с Унгария и Сърбия. Комплектът от съглашения сред Газпром и съответните страни образува плана „ Турски поток “. Разковничето е, че документът 1:1 приказва за реализацията на „ Турски поток “ като директен газопровод през България, а не по този начин рекламирания „ Балкански поток “ ", сподели той.

„ Балкански поток “ беше една колосална машинация и тя е добър предмет за следствие от страна както на ДАНС, по този начин и на българската публицистика. Този документ не е допустимо да бъде погубен, той съществува. За него знаят както в Унгария, по този начин и в Сърбия. Срам е за България този документ да бъде укрит от един министър на енергетиката “, безапелационен е енергийният специалист.

„ Този документ е извънредно значим от политическа позиция, тъй като в него са закрепени уговорките, които страната поема на
държавно равнище за реализацията на плана „ Турски поток “. В него са разказани стъпките и най-вероятно уговорките, които поема една или друга страна “, посочи той.

„ Фактът, че служебният министър на енергетиката посочи като загуба за България безапелационния отвод от приемане на директни такси от към този момент анулирания директен контракт, който беше до 2030 година в размер на до 1.2 милиарда лева е много индикативен, че тези политици, които си отпътуваха неотдавна, са предизвикали голяма вреда на България “, акцентира Христо Казанджиев.

По думите на енергийния специалист доста любопитно е какво тъкмо ще проверяват по интерконектора Стара Загора – Комотини, тъй като специалистите знаят, че той съзнателно е забавян във времето, с оглед да не се дублират два контракта за доставка на природен газ в България - от Азербайджан, и от Русия. В резултат на едно такова повтаряне сдружението „ Булгаргаз “ би изпаднало в една доста сериозна ликвидна рецесия.

„ Използваха се редица начини и този план е едно положително поле за следствие. Кучето в този план е заровено в метода, по който е образуван планът - не като междусистемна газова връзка, а е основан като търговски план – за транспорт на природен газ за България. Това е огромният проблем и едно следствие би трябвало да обхване целия цикъл на основаване и реализация на този план. Много се надявам ДАНС да има потенциала и компетенциите да направи едно доста задълбочено следствие, тъй като контролът върху този план реалност е от голяма важност за националната сигурност “, добави претендентът за депутат на " Републиканци за България ".

На въпрос в случай че имахме същинска диверсификация в България този удар с цената щеше ли да бъде по-малък Казанджиев отговори: „ Да, щеше да има по-меки последици за България заради обстоятелството, че методът на индексиране на азербайджанския газ е на петролна основа, за разлика с индексацията на съветския природен газ, в който е включена една съставния елемент с доста огромна тежест. Официално се разяснява 40% тежест на спот цената за индексиране на цената на природния газ за българските консуматори месецза месец, който идва от „ Газпром “. Тази формула беше изменена 2018 година и излиза през носа на българския консуматор “, напомни той.

Според Казанджиев доста се е писало за диверсификацията, само че малко хора схващат нейното значение.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР