Снимка Булфото, архивНов-стар президент ли ще има България!?Управляващите загатнаха, че

...
Снимка Булфото, архивНов-стар президент ли ще има България!?Управляващите загатнаха, че
Коментари Харесай

19мин.бг: ГЕРБ вдигат Петър Стоянов за президент?

Снимка Булфото, списък

Нов-стар президент ли ще има България!?

Управляващите загатнаха, че готвят изненада за вота за държавен глава. В понеделник шефът на Народно събрание Цвета Караянчева загатна от Кърджали, че претендентът на ГЕРБ за президент ще е „ доста мощна и авторитетна фигура и ще завоюва изборите ”, напомня

Ето какво написа изданието:

" Ако оставим на страна сюжета, в който самият Бойко Борисов може да се опитва за мястото на Румен Радев, то всичко това подгрява и слуховете, съгласно които Петър Стоянов се готви да се завърне на Дондуков 2.

 Досега се твърдеше, че той ще бъде повдигнат за министър председател от ГЕРБ след парламентарните избори на 4 април с  цел допустима коалиция вдясно. Подобни изказвания бяха отречени пред ПИК от източници в Съюз на демократичните сили. Самият Стоянов към този момент разяснява сходни клюки преди време. Той акцентира, че би трябвало да остане в историята в качеството си на президент, а не министър председател.

Въпросните догатки може да се дължат на обстоятелството, че точно партията на Бойко Борисов извади Съюз на демократичните сили от заспалост и направи коалиция с нея на последните избори за Европарламент, на локалните избори и в този момент още веднъж  текат диалози за общо явяване и на парламентарните.
Подобна симбиоза поражда спорни реакции в редиците и на двете партии, само че възможното завръщане на Стоянов би могла да ускори тандема. Проблемът тук е, че Борисов не понася, конкуренция в редиците си, а престижа на експерезидента носи интелектуален темперамент, който би засенчил премиера.
В диалог с 19’ именитият публицист Нери Терзиев, която беше в екипа на президента Стоянов отхвърли слуховете за кандидатурата му за държавен глава. Преди седмици тя разгласява в обществените мрежи фотография от 1999г., на която Петър Стоянов води диалог с новия американски водач Джо Байдън в София. Вероятно това също наведе мнозина на някои мисли за възможното завръщане на експрезидента. Напомняме, че президентският мандат на Стоянов в България съответства с този на Бил Клинтън в Съединени американски щати, а точно тази фамилия е основен рупор на новата администрация в Белия дом. Той е част и от мозъчния концерн на президента Бил Клинтън, който одобри у нас в първа по рода си аудиенция.

Напомняме, че след провалянето си за втори мандат през 2001г. Стоянов към този момент нееднократно е апетитен за кандидат-президент, защото по закон има това право. През 2006г. той се предложи за общ десен претендент и даже получи задочна поддръжка от Бойко Борисов, който тогава бе кмет на София. Но десницата издигна Неделчо Беронов и се провали. На вота от 2016г. тогавашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че не би подкрепил евентулно издигане на Стоянов, което по този начин и не се състоя.
Същевременно сходна кандидатура в действителност би била сполучлива на фона на гръмкото крушение на последните президентски избори. Тогава от ГЕРБ не посмяха да предложат Росен Плевнелиев за втори мандат и взеха решение, че даже и издигнето на Цецка Цачева е по-добра концепция. Тя обаче претърпя най-голямото проваляне на изборите за държавен глава в новата ни история.

Сегашният коментар на Караянчева за претендента, затрупан с загадка, пристигна незабавно, откакто Радев публично съобщи желанието си да се балотира за втори президентски мандат. Според нея заявката на президента е изпреварващ ход. Така той  предотврати проекта на задкулисието вицето да бъде издигната против Илияна Йотова.
  " Тъй като потеглиха клюки в пространството, че госпожа Йотова ще бъде номинирана от Българска социалистическа партия за президент, мисля, че той по този метод желае да се застрахова и да получи поддръжката на Българска социалистическа партия като разгласи тази ранна своя поръчка ”, съобщи тя. Всъщност проектът бе на други сили.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР