Снимка Булфото, архивГлавният секретар в оставка и кандидат за министър

...
Снимка Булфото, архивГлавният секретар в оставка и кандидат за министър
Коментари Харесай

Кандидатурата на Младен Маринов за министър на МВР виси на косъм

Снимка Булфото, списък

Главният секретар в оставка и претендент за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал интервенцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха задържани публицисти.  Както към този момент стана ясно Димитър Стоянов  от " Биволъ " и негов румънски сътрудник Атила Биру от изданието RISE Project, са били задържани при журналистическо следствие, написа BulNews.

Подобни интервенции не минават без глобата на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Макар и в оставка, Маринов продължава да извършва функционалностите на основен секретар и би трябвало да е дал зелена светлина за провеждането на интервенцията по сигнал на публицистите.  На 11 септември те уведомили ГДБОП, че имат сигнал идно заличаване на материали, свързани с публични поръчки. Според водача на ДСБ Атанас Атанасов няма никакво подозрение, че интервенцията е съгласувана на най-високо равнище.

" За да отиде една национална работа, каквато е ГДБОП и да отиде на територията, координацията минава по закон през основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Това е една от главните задания на основния секретар на Министерство на вътрешните работи - координацията в системата ", изясни Атанасов. По думите му Маринов към този момент е в оставка, откакто е декларирал да напусне поста си, както излиза наяве от решение на държавното управление от сряда. В него е посочено, че Маринов е показал като претекст персонални аргументи. Според Атанасов най-разумното деяние сега е указът за освобождението му да бъде подписан и Маринов да бъде отдръпнат като претендент за вътрешен министър. Пред " Бивол " шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е оповестил, че карцерът на публицисти било неточност. Според обясненията му повода е " неприятна връзка с локалната полиция, обезпечила местопроизшествието ".

В понеделник от 18.00 часа пред Министерския съвет е плануван митинг в поддръжка на свободата на словото. Около кандидатурата на Маринов се завъртя конспирация, с която рокадите в кабинета не бяха гласувани в четвъртък. Като причина за това от управлението на Народното събрание показаха неподписан президентски декрет, с който Маринов да бъде освободен от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Към момента от президентството не са прецизирали за какво указът не е подписан, само че съгласно Закона за Министерство на вътрешните работи президентът не е привързан със период. Според решението на държавното управление, което изпрати предложение до президента да издаде декрет за освобождението на Маринов,напускането на поста е обвързвано с персонални аргументи.  

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР