Снимка Булфото, архивДо скоро т.нар. таймшеър беше само екзотичен вариант

...
Снимка Булфото, архивДо скоро т.нар. таймшеър беше само екзотичен вариант
Коментари Харесай

Измамна практика за ваканция набира популярност - как да се предпазим?

Снимка Булфото, списък

До скоро така наречен таймшеър беше единствено другоземен вид за отмора измежду по-заможните жители в Европейския съюз. В последно време обаче пазаруването на право на прилагане на къща или апартамент в туристически комплекс за отмора за избран интервал през годината, при което разноските по поддръжката на парцела се поделят сред всички притежатели, става все по-популярно и измежду българите. Успоредно с опциите обаче се получават и проблеми, написа Actualno.com.

Напоследък Европейският потребителски център (ЕПЦ) за България записва тъжби и от консуматори, които оповестяват, че са станали жертва на съмнителни практики за продажби с ваканционни клубни документи. Вижте какви са препоръките на мрежата от Европейски потребителски центрове в сходни случаи:

Измамата

Разхождайки се по плажа или отивайки на екскурзия на приятна дестинация туристите могат да попаднат на търговски представители, които им оферират благоприятни условия за изтегляне на скреч карти с премия. Разбира се, те постоянно печелят.

За да си вземе премията, обаче човек би трябвало да се включи в обиколка с екскурзовод в първокласен хотелски комплекс на фона на дълга и нападателна комерсиална презентация. Предлага се алтернатива за ВИП документ, като на потребителя се внушава, че цената на парцела е висока единствено първоначално, а последователно понижава. Така човек се твърди, че попада на преференциална договорка. Но време да се прочете контракта на мира няма. След подписването на контракта туристите би трябвало неотложно да създадат предплатено заплащане. В някои случаи жертви са се оплаквали, че даже били придружавани до банкомата, с цел да изтеглят пари.

В жалбата си до ЕПЦ България един от потребителите споделя, че е имал не повече от 30 минути, с цел да прегледа предварителния контракт, който бил на британски език, в него нямало общи периоди и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едвам няколко месеца по-късно, отново на британски език, като се оказало, че би трябвало да заплаща и такси, за които той не бил известен по време на презентацията.

Какво би трябвало да знаете?

• Ако договорът включва терминът   " лимитирани наличия ", може да се получи по този начин, че апартаментът в никакъв случай не е свободен, когато желаете да го ползвате.

• Когато не можете да употребявате ваучера (например заради заболяване), губите предплатеното заплащане.

• Цената за ваканционните документи е доста висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и питиета.

Как да се отбраните?

- Независимо какъв брой привлекателна е премията в една такава лотария, не се увличайте и не взимайте сходна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.

- Ако въпреки всичко отидете и гледате презентация - не подписвайте контракт! Не плащайте нищо! Не може да бъдете принудени да платите авансово депозит – вземете контракта у дома и го прочетете на мира, преди да се съгласите и да сложите своя автограф на листа.

- Ако въпреки всичко подпишете, само че размислите, имате 14 дни от подписването на договора, с цел да го анулирате гратис. - В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга страна от Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, то може да се обърнете за съвет и безвъзмездна помощ към ЕПЦ България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР