Снимка: btvnovinite.bgДокладът беше представен днес от Стефан Херманс - директор

...
Снимка: btvnovinite.bgДокладът беше представен днес от Стефан Херманс - директор
Коментари Харесай

Мониторингов доклад: 17% по-малко ученици заради ниската раждаемост и емиграцията

Снимка: btvnovinite.bg

Докладът беше показан през днешния ден от Стефан Херманс - шеф на Дирекцията " Политическа тактика и разбор " към Генералната дирекция " Образование, юноша, спорт и просвета " на Европейска комисия, в наличието на заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева.

В отчета се споделя, че броят на учащите във висшето ни обучение се е увеличавал до 2009 година, само че от този момент е почнал да понижава. За интервала 2012-2016 година общият брой на учащите у нас понижава на всички равнища, като се изключи началния стадий на главното обучение, написа btvnovinite.bg.

Според данните в България преподавателският състав е измежду най-бързо застаряващите в Европейски Съюз. През 2015 година съвсем 50% от учителите ни са били на възраст над 50 години, а 28 на 100 са били на 55 и повече години, което значи, че ще се пенсионират през идващите няколко години.

Докладът показва още, че се усилват българите с висше обучение, само че профилите на приключилите демонстрират несъответствия по браншове. Със сегашните 33,8% България е на път да реализира своята национална цел от 36 на 100 за приключилите висше обучение. Това е под междинното за Европейски Съюз 39,1%. Разликата понижава, само че към момента е налице огромна неравнопоставеност сред половете – 41% от дамите по отношение на единствено 27,2% от мъжете сред 30 и 34 години имат приключено висше обучение.

Разгледано по браншове 50% от висшистите са учили обществени науки, стопанско ръководство и право (средно за Европейски Съюз 33 на сто), а единствено 7 на 100 - науки, свързани със здравето (в Европейски Съюз е 13 на сто), установи мониторингът.

За пет университетски години броят на студентите в България е намалял с 12% и е достигнал 250 000, се отбелязва в отчета и се добавя, че този факт отразява както демографски фактори, по този начин и все по-честото желание на българите да учат в чужбина. През 2014 година броят на българите, учещи в чужбина, е бил към 8% от всички студенти, а делът на задграничните студенти е бил 2,5%.

Сред главните констатации в отчета са, че в България се обръща по-голямо внимание на приобщаващото обучение, почнал е нов метод в битката против преждевременното овакантяване на учебно заведение и се поставят старания за повишение на качеството на професионалното обучение и образование.

За първи път образованието е толкоз високо в политическия дневен ред, в това число и на Европейска комисия, сподели заместник-министър Сачева. Тя съобщи, че в отчета се регистрира, че в България е повишен делът на отпадналите от учебно заведение в интервала 2013-2016 година, само че Европейска комисия регистрира също и позитивния факт, че държавното управление поставя старания за обгръщане и задържане на децата в учебно заведение.

В отчета позитивно се отбелязва, че България обезпечено ще усилва разноските си за обучение, в това число посредством повишение на учителските заплати и с вложения в просветителната инфраструктура, уточни Сачева.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР