Снимка: БТВИнформация за поредната пирамида бе излъчена в новинарския блок

...
Снимка: БТВИнформация за поредната пирамида бе излъчена в новинарския блок
Коментари Харесай

Схемата с канадската къща, която предизвика фурора с „есе“, се оказа измама

Снимка: БТВ

Информация за следващата пирамида бе излъчена в новинарския блок на bTV, където е прибавен и линк за всеки лапнишаран, който чака, че против няколко думи и такса, като за няколко тото фиша, може да стане канадски жител с къщата на фантазиите си, написа уеб сайтът glasove.com.
 

Не съществува брояч, който да регистрира какъв брой наивници ще се закачат на въдица във тип на картинка, гледането на която изплащат против 19 американски $. И освен в България, а в Канада и по целия свят. Звучи занимателно, не коства доста, никой няма да пострада.
 
Авторката на „ новината “ обаче е старателна и дава пряк линк към офертата напряко от страницата на малкия екран. Оттам към този момент стават ясни  детайлностите.
 
Ако напишете есе от 350 думи и изпратите сумата от 25 канадски $ (около 19 американски), участвате в конкурс за спечелването на къща в Канада за 1,7 млн. канадски $ или съвсем 1,3 милиона в американска валута.

 
Собственичката е към този момент остаряла и немощна, но доста немощна. А мъчно се продава къща за такива пари в наши дни. И тъй като няма наследници, ще я подари на оня, който с най-топли думи опише по какъв начин ще се грижи за нея до края на света. Трябва единствено да внесе едни 25 канадски или 19 американски $ и е към този момент в играта на огромното оценяване.

Веднага следва конкретизиране по какъв начин да бъдат изпратени парите: физически по пощата с парички в пликче, с разпореждане против поискване или с електронен превод на еди-кой си имейл адрес, а той наподобява така [email protected]. Всичко получава Алла Уагнър с пощенска кутия 74 в Мивървил, Канада.
 
Няма и грам съмнение, че лъжливите схеми по света се множат и до момента в който едни обират цели банки и никой в никакъв случай не ги хваща (дори не се постанова географски да се отдалечаваме от нашата страна), други събират лапнишарани, измислят им занимателна история и им взимат толкоз пренебрежимо малко пари, че доказването на закононарушение е на практика невероятно.
 
От години хора се забавляват от концепцията какво ще стане, в случай че всеки човек на света им даде единствено по 1 стотинка. Това са си 7 милиарда стотинки или 700 млн. лева Точно на този принцип се вършат фондонабирателни акции в които всеки дава пренебрежимо дребна сума, а общата става акумулативно огромна.
 
Смешката с доста картинки на луксозни пространства, библиотеки от земята до тавана, гледки на поляни през прозорците, камини и още разкош и лукс в същината си не е друга от фамозните нигерийски писма, които ненадейно „ кацат “ на персоналния Ви мейл с сходно известие: „ Вие със също име като мой клиент, той умрел, остави 100 милиона, даде вас, единствено дай банка сметка. “
 
Светът на връзките прояви още една форма на фикция, която започва от Америка: хора, които нямат задоволително пари, с цел да реализиран задачата си - за странствуване, премеждие, обучение, моторизиран инвалиден стол, здравна операция, увеличение на бюста, женитба, подарък, инвитро процедура, разказват желанието си и отварят сметка по която тези, които харесат концепцията, могат да преведат парите. За някои дела пари в действителност се събират. Колко от тях са измислени и се облягат на хорската благосклонност – никой не може да каже. Ако някой даде – даде.
 
Трикът с къщата в Канада за над милион $ обаче първо е машинация, второ е пирамида, трето е афектиран за всеки човек с обикновен разсъдък.
 
Въпросът е за какво точно bTV освен споделя сходна машинация като вест, само че също по този начин се трансформира в проводник на тази машинация, като дава на феновете всички вероятни връзки, с цел да могат те, подведени от престижа на медията, да изпратят пари незнайно на кого. 
 
Ето в този миг в случай че Съветът за електронни медии (СЕМ) е на мястото си, малкия екран би трябвало да бъде санкционирана, а  репортерката би трябвало да бъде глобена.
 
В името на шантавите „ вести “ е неприемливо коя да е медия да е проводник не просто на „ лъжливи вести “, а на машинация.
 
Опитът на малкия екран да внуши още веднъж от страницата си, че това е било единствено шегичка, нещо като „ предизвикването “ на пловдивския кмет Иван Тотев да  разфасова прасе на площада, а се оказа, че той единствено желал да разсъни обществеността, е прекомерно несериозно. Медията сервира закачливо опрощение, че не подарява къща.
 
Не – не я подарява, единствено дава линк къде да преведат пари „ същинските “ участници. В нито дума от репортажа на създателя обаче не се загатва думата „ машинация “, „ скица “, „ кражба “ или „ пирамида “. Никъде не е казано, че става дума за капан и за още един метод за „ мятане “ на пари през терасата, въпреки сумата да е дребна.
 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР