снимка: bTV/ ПетелРаботници на пристанище Варна – Запад излязоха днес

...
снимка: bTV/ ПетелРаботници на пристанище Варна – Запад излязоха днес
Коментари Харесай

Четете в „Петел“: Напрежение на пристанище Варна, синдикати поставят искания, но ръководството твърди, че ги е изпълнило

снимка: bTV/ " Петел "

Работници на пристанище Варна – Запад излязоха през днешния ден на митинг с искане за по-високи заплати, по-добри условия на труд, както и за финансово обособяване на техния терминал и на другото главно варненско пристанище, Варна – Изток. Веднага по-късно управлението на врата даде конференция, на която съобщи, че напрежението се основава изкуствено, тъй като част от настояванията са изпълнени.

Според служащите, управлението е изнесло погрешни данни за заплащането, както и манипулира замерванията за звук и замърсяването на въздуха от заводите в Девня, което въздейства на хората на Варна – Запад. С декларация те оповестиха протестна подготвеност, като една от аргументите е неналичието на разговор с управлението. Изпълнителният шеф на пристанище Варна Петър Сеферов обаче съобщи, че разговор има и на 6 ноември след разискване са били признати претенции за повдигане на разценките на труда на нормените служащи, което е импортирано тъкмо от синдикалистите, организирали митинга. Същите обаче още не са подписали съглашението, което би трябвало да влезе мощ от другия месец.

Колкото до изискванията на труд и замърсяването на въздуха, Сеферов разяснява, че той няма никакъв интерес някой от докерите или останалите хора на пристанището да бъдат „ тровени “, само че пристанището няма по какъв начин да въздейства на други предприятия.

Той добави, че по повдигнатия също от протестиращите въпрос за неприятното положение на пътя до Девня има общо писмо на врата, заводите и локалния кмет, което е изпратено до пътната организация.

„ Отделянето на Варна – Запад и Варна – Изток е рисково. Пристанище Варна е едно сполучливо дружество и това би го заплашило “, сподели още изпълнителния шеф на врата. Той добави също, че очевидно напрежението е провокирано от външни фактори, само че не разяснява кои са те и за какво имат интерес от това.

Петър Сеферов сподели също, че не приема митинга за синдикално деяние, тъй като в пристанището има четири синдикални организации, а в него вземат участие единствено две.

От идната година заплатите на пристанищните служащи се подвигат с 5 %. „ Вдигаме ги с колкото можем “, сподели Сеферов и добави, че не са правилни легендите нито, че в врата се получават 700 лв., нито че се вземат 5000 лв..

Средната заплата в врата е 1288 лв., а докерите и останалите нормени служащи на Варна – Запад вземат действително към 1400 – 1500 лв., оповестиха от управлението на пристанището.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР