Снимка: БТАПред северния вход на Народното събрание граждани протестират срещу

...
Снимка: БТАПред северния вход на Народното събрание граждани протестират срещу
Коментари Харесай

Протест срещу хартиената бюлетина: Граждани хвърляха сгрешени протоколи пред НС

Снимка: Българска телеграфна агенция
Пред северния вход на Народното събрание жители стачкуват против предлагането да бъде върната хартиената бюлетина. Организатори на митинга са представители на политическата групировка „ Изправи се, България “, майките на деца с увреждания от „ Системата ни убива “ и Политическа партия МИР.

Активисти на обединенията разпръснаха копия на сбъркани протоколи от последните избори, в които се използваха хартиени бюлетини пред постройката на Народното събрание. Такива копия от протоколи получиха и депутати.
 хартиена бюлетина митинг Снимка: Българска телеграфна агенция
Според водача на „ Изправи се България “ Мая Манолова връщането на хартиената бюлетина крие риск от операция на вота.

„ Това е едно позорно деяние, което ще върне статуквото. Този парламент ще остане в историята като най-зловредният парламент. Ние сме тук, с цел да бием камбаната, че статуквото се връща със съдействието на хартиената коалиция – ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “, които се доприбавят. “
 хартиена бюлетина митинг Снимка: Българска телеграфна агенция
Преди дни парламентарната комисия по правни въпроси поддържа план на решение за промени в Изборния кодекс, който планува гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина, като остава изискването да няма машинно гласоподаване, когато секцията е по-малко от 300 гласоподаватели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки, или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели.

Промените в Изборния кодекс са в дневния ред на депутатите през днешния ден. Едно от предложенията, чийто вносител е Българска социалистическа партия, е точно връщане на хартиените бюлетини. От ГЕРБ и Движение за права и свободи към този момент обявиха, че ще поддържат концепцията.

В четвъртък от „ Продължаваме Промяната “ прочетоха декларация от трибуната на Народното събрание против връщането на гласуването с хартиена бюлетина.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков пък съобщи, че „ смесеното гласоподаване в една секция е допустимо най-лошият вид “.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!224ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 04.11.2022, 10:12
04.11.2022, 09:14
04.11.2022, 08:07
04.11.2022, 07:42
Последни публикации-04.11.2022, 11:12-04.11.2022, 10:52-04.11.2022, 10:12Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР