Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Предстои среща на върха ЕС – Украйна. Киев призна за удара в Макеевка, убил 63 руски военнослужещи

Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Противно на в началото обявеното, плануваната среща на върха сред Европейския съюз и Украйна ще се състои в Киев, а не в Брюксел, съобщи украинското президентство, оповестява Българска телеграфна агенция.

Промяната на мястото беше оповестена след телефонен диалог сред украинския президент Володимир Зеленски и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На оповестената от Европейски Съюз среща, планувана за 3 февруари, няма да участват водачите на страните от общността, а единствено Фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това беше обявено от представител на Мишел през декември.

След като в този момент стана ясно, че срещата ще бъде в Киев, се поставя също по този начин завършек на спекулациите за допустимо ново посещаване на Зеленски в чужбина след изненадващото му пътешестване до Вашингтон предишния месец.
Украинската войска призна за удара в Макеевка, умъртвил 63 съветски военнослужещи
Украинската войска призна, че и направила удара, при който бяха убити 63 съветски военнослужещи в Макеевка, в Източна Украйна, съобщи Франс прес.

„ На 31 декември до 10 единици вражеско военно съоръжение от хетерогенен вид бяха унищожени или развалени в Макеевка “, се споделя в известие във „ Facebook “ на генералния щаб на украинските въоръжени сили. В него се добавя, че броят на съветските жертви сега се прави оценка.

Според регионалния шеф на съветската Самарска област Дмитрий Азаров неизяснен брой поданици на тази област има измежду убитите при този удар, при който е било употребявано предоставено от Съединени американски щати оръжие (шест ракети от системите Хаймарс, от които два са били свалени), съобщи Асошиейтед прес.

Руски военни блогъри, чиято информация е значително надеждна по време на войната, споделиха, че муниции, складирани покрай изумения обект, са се взривили при офанзивата и са съдействали за огромния брой жертви.

Данийл Безсонов, представител на назначената от Москва администрация на окупираната Донецка област, прикани за наказване на висшите военни, разпоредили толкоз огромен брой бойци да бъдат ситуирани в изумения обект, добавя Асошиейтед прес.

Същевременно продължава борбата за Бахмут, съобщи Франс прес.

„ Военните, които вземат участие в нея, са ужасно изморени и във физически, и във душевен смисъл. В тази война до безкрайност, някои най-после се възприемат като пушечно месо, като годни единствено, с цел да бъдат изпратени на крах “, споделя за Франс прес Марк Купченко, млад украински боен духовник, който всеки ден върви на фронта там.

Той добавя, че ротациите на военните са малко или никакви, че военнослужещите са непрекъснато в сражения, под голям напън, подложени от време на време на заповеди, които те към този момент не схващат.

Двата воюващи лагера понасят тежки загуби в тази борба, отбелязва Франс прес.
Зеленски: Русия възнамерява продължителна акция с дронове, с цел да изтощи Украйна
Русия възнамерява продължителна акция от удари с ирански дронове, с цел да изтощи Украйна. Това сподели украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

„ Имаме информация, че Русия възнамерява продължителна офанзива с дронове Шахед “, съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

„ Тя евентуално разчита на изтощението. Да изтощи нашите хора, нашата противовъздушна защита, нашата енергетика “, сподели той.

По думите му Украйна би трябвало да „ работи и да направи всичко, тъй че тази цел на терористите да се провали, както всичките им останали “.
Над морето край Севастопол са свалени два дрона
Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев заяви в „ Телеграм “, че над морето по предварителни данни е свален дрон, съобщи ТАСС.

Той разясни, че в Севастопол се е задействала системата за противовъздушна защита. „ По предварителни данни над морето е свален безпилотен летателен уред. Всички служби работят в щатен режим “, съобщи Развожаев.

Малко по-късно Развожаев заяви, че е бил свален и втори безпилотен уред.

„ Системите за Противовъздушна отбрана смъкнаха още един безпилотен летателен уред. Нашите военни не престават да отразяват офанзивата. Моля всички да запазят успокоение “, написа той в „ Телеграм “.

Припомняме, че Севастопол е основна база на. В последните няколко месеца на няколко пъти имаше опити за атакуването му с безпилотни апарати.

На 30 декември Развожаев заяви за свалени два безпилотни летателни апарата в морето в региона на града. До тогава системите на Противовъздушна отбрана бяха унищожили още три безпилотни апарата, опитващи се да нападат Севастопол откъм морето.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР