Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Продължават тежките боеве за Бахмут. Битката се ожесточава

Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Продължават офанзивите на съветските сили против източния украински град Бахмут в опит да бъде реализиран пробив в продължаващата към този момент повече от една година война.

В Донбас украинските сили са отбили за денонощие повече от 60 съветски офанзиви към Бахмут. Продължават опитите на руснаците да обкръжат града, като слагат бранителите му пред избор – да се отдръпват или да се предадат. Генерал Олександър Сирски, шеф на украинските сухопътни войски, заяви, че наемническата група „ Вагнер “ хвърля в багра най-добре квалифицираните си подразделения и дефинира обстановката като “крайно напрегната ”.

Късно вечерта от украинското Оперативно командване „ Юг “ оповестиха, че Русия е нараснала своите кораби в Черно море до 17 единици, в това число пет ракетоносача. По този метод съветският флот е кадърен да изстреля по едно и също време 32 крилати ракети вид „ Калибър “. Според отчета, Русия не стопира въздушното разузнаване, т.е. не са изключени ракетни удари – както масирани, по този начин и по избрани точки.
Зеленски приканва за интернационален арбитражен съд
Украинският президент Володимир Зеленски прикани за интернационален арбитражен съд за всички, които са свързани с нахлуването на съветските сили в Украйна, съобщи ДПА.

В късното си видео послание президентът Володимир Зеленски съобщи, че обстановката там се ожесточава, а при отблъскването на ударите за по-малко от седмица са починали 800 съветски военни. Зеленски сподели още, че в Украйна следва да бъде намерено бюро на Международния углавен съд, откакто в страната беше на посещаване прокурорът от съда Карим Хан.

„ Обръщаме особено внимание на тези съветски закононарушения като депортирането на наши поданици и изключително депортирането на украински деца. Ще разрушим съветската геноцидна система – от архитектите на този план до брънките, които извършват нареждания и ще ги доведем нещата до законни присъди….Ще разглобим цялата съветска система за геноцид, като стартираме от най-незначителните в нея и стигнем до архитектите. Всички те ще си получат присъдите “, сподели Зеленски в обичайното си вечерно послание, откакто се срещна през вчерашния ден в Киев с основния прокурор на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан.

Макар да призна, че това няма да е лесна задача, украинският президент посочи, че „ да отговорим на съветските закононарушения и експанзия тъкмо с върховенството на закона и тъкмо със силата на един интернационален арбитражен съд. Това ще е една от гаранциите за дълготрайна сигурност в бъдеще както на украинците, по този начин и на други народи “.

Руското навлизане в Украйна неизбежно ще има правни последствия за всички, които го възнамеряваха, утвърдиха и направиха, сподели Зеленски, като акцентира, че отговорност ще понесат освен тези, които извършват проектите, само че и „ висшето политическо и военно управление на терористичната страна “.

Главният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан към този момент проверява протичащото се в Украйна. Но МНС не може да предприеме дейности против съветските ръководители, защото нито Русия, нито Украйна не са страни по Римския статут, който е правната основа за съществуването на МНС и за неговата пълномощия.
Съединени американски щати не чакат в скоро време Русия да завземе огромни територии в Украйна
Съединените щати не чакат в скоро време Русия да завземе огромни територии в Украйна, съобщи през вчерашния ден високопоставеният представител на Пентагона Колин Кал, представен от Ройтерс.

„ Малки парченца земя може да минават от ръце в ръце през идващите седмици и месеци. Мисля обаче, че няма никакви индикации, че Русия може да завземе огромни територии в Украйна “ в скоро време, сподели Кал на конгресмени от Камарата на представителите на американския Конгрес.

Кал направи това си изказване на съвещание, отдадено на военната помощ, която държавното управление на американския президент Джо Байдън е предоставило, откогато съветските сили нахлуха в Украйна преди една година.

Въпреки че не съумя да превземе украинската столица Киев в началния стадий на войната и че означи доста неуспехи на бойното поле, Русия към момента управлява към една пета от територията на Украйна.

Киев към този момент изключва разновидността за договаряния с Москва и упорства съветските войски да се изтеглят от териториите, които влизат в рамките на Украйна към 1991 година – годината, в която рухва Съветският съюз.

Източник: БТА/БНР
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР