Снимка: БТА На зеления остров в ХТМУ са разположени контейнери

...
Снимка: БТА На зеления остров в ХТМУ са разположени контейнери
Коментари Харесай

Първи зелен остров с билки и ягоди в университет в София

Снимка: БТА

На " зеления остров " в ХТМУ са ситуирани контейнери за разделно събиране на боклуци , два контейнера за хранителни боклуци, както и мини компостер. На " зелен ъгъл " с повдигнати лехи, който цели популяризирането на градското градинарство, са посадени маточина, салвия, босилек, ягоди, джоджен и розмарин. Около 4000 дървета приблизително на година засаждаме по улиците и булевардите на града .

Снимка: БТА

ХТМУ е първият университет, в който ще има контейнери за хранителни боклуци, осведоми кметът Фандъкова.

Снимка: БТА

В навечерието на Деня на земята - 22 април, сме дружно, с цел да дадем старт на една нова самодейност, част от политиката на Столичната община за чиста и зелена София. Тя е ориентирана към партньорството ни с университетите, съобщи Фандъкова. ХТМУ е първият университет, в който започваме, само че към този момент има и други искащи висши учебни заведения , уточни столичният кмет.

Тя осведоми, че за 2022 година от третираните към 14 хиляди тона зелени боклуци в инсталациите за преправка на Столичната община са създадени към 10 хиляди тона компост, който се оползотворява на 100 % в парковете и градините на София . От близо 7500 тона хранителни боклуци са създадени над 2 мегаватчаса електрическа сила . От 2015 година до момента към 170 тона компост са раздадени на жителите, осведоми кметът Фандъкова.

Тя уточни, че към момента са необичайност контейнерите за събиране на хранителни боклуци от семействата. Пилотно Следствен отдел към окръжна прокуратура стартира план в регионите " Надежда " и " Овча купел " със " зелени острови ", на които за 2022 година са събрани четири тона хранителни боклуци от семейства или към 500 кг хранителни боклуци месечно, сподели кметът Фандъкова.

Симеон Колев заяви на представянето, че за първи път Денят на земята се отбелязва в Съединени американски щати и Канада през 1970 година за да притегли на вниманието на обществеността към опазването на планетата и популяризирането на екологичния метод на живот. По-късно концепцията е подета от интернационален комитет и през 21 век става най-големия нерелигиозен празник на планетата, празнуван от над половин милиард души по света. В България на 14 декември 1930 година се е състояло честване на българската земя , по предложение на тогавашния аграрни министър. На 22 април 1992 година България се причислява към интернационалната самодейност за отбелязване на Деня на земята с голям брой събития навън, които целят да покажат, че всеки може да способства за опазването на околната среда, уточни Симеон Колев.

Той цитира данни на Националния статистически институт за 2020 година, съгласно които в България има 55 резервата, 1336 предпазени дървета, 574 предпазени типа растения и 483 типа предпазени животни . Колев напомни, че партньорството на Столичната община и ХТМУ стартира преди повече от 10 години, когато се създадени първите стратегии в областта на подобряването на качеството на въздуха и се приготвят разрешителните на първите капиталови обекти в областта на ръководство на отпадъците. Столичната община има образувани два научни съвета - един в областта на политиката за климата, и един за въздуха, в които представители са всички одобрени академични експерти в областта на опазването на околната среда, сподели общинският консултант Симеон Колев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР