Снимка : БНР След около два месеца затишие спорният законопроект

...
Снимка : БНР След около два месеца затишие спорният законопроект
Коментари Харесай

Спорният закон на Ревизоро за горивата вече има гръб от ГЕРБ


Снимка: БНР

След към два месеца мъртвило противоречивият законопроект за горивата, импортиран от депутати от всички политически сили, отпред с Емил Димитров – Ревизоро от " Обединени патриоти ", бе придвижен към пленарна зала и има късмет за поддръжка. С тил от ГЕРБ планът бе утвърден на първо четене от комисиите по бюджет и по енергетика в четвъртък, откакто преди месеци бе отритнат от комисиите по стопанска система и земеделие.

Проектът, който се употребява със мощна поддръжка от страна на ръководителя на Българската петролна и газова асоциация и началник на " Лукойл " Валентин Златев, бе импортиран напролет с претекста, че ще бори контрабандата на пазара на горива, която по калкулации на Емил Димитров възлиза на към 1 милиарда лева годишно. Текстовете обаче провокираха мощен отпор от редица асоциации, разнообразни от тази на огромните бензиностанции, а земеделските производители заплашиха с митинги в центъра на София. Премиерът Бойко Борисов незабавно ги одобри и даде обещание земеделците да бъдат изключени от новите разпореждания за стягане на контрола върху сектора, тъй като те били единствено ползватели на нефтопродуктите.

Основните рецензии са, че измененията вкарват доста съществени условия към играчите на пазара, вследствие на което там ще останат малко компании и ще се ограничи конкуренцията. Това бе и в основата на сериозното мнение към текстовете на финансовия министър Владислав Горанов, който бе обезпокоен от реакция на Европейската комисия. Тя към този момент движи една наказателна процедура против България поради антиконкурентно законодателство в петролния бранш.

" Възникнаха брожения, само че ние организирахме диалози с браншовите организации, създадохме работна група и всички реализирани договорености и поети задължения са отразени в отчета към законопроекта ", изясни пред депутатите в четвъртък Емил Димитров. По думите му той персонално ще внесе сред първо и второ четене всички задължения, поети към земеделците от премиера Бойко Борисов, тъй че новите текстове да не се отнасят до тях. Така те ще могат да продължат да зареждат тракторите и другата си техника от ведомствени бензиностанции и няма да слагат измервателни уреди. Освен това ще им бъде позволено да продължат да употребяват мобилни цистерни за зареждане с гориво. На въпрос на Mediapool по какъв начин страната пази общите ползи, като приема безусловно всички претенции на даден отрасъл, Димитров отговори, че не може да се отхвърлят претенции самоцелно.

Той разясни, че е провел договаряния също с " транспортните компании, строителния отрасъл и газовиците ", като и техните оферти били възприети.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия отвърна, че не му е известно какви договаряния са провеждани, тъй като те не са ставали с присъединяване на народните представители. Той даде да се разбере, че няма да поддържа законопроект, който не е оттеглян или променян, а стои в първичния си вид с всички проблеми в него.

" Воденето на полемики би трябвало да се случва преди внасянето на даден законопроект, а не по-късно ", сподели Гечев. Той гласоподава " срещу " плана, до момента в който негови сътрудници от Българска социалистическа партия се въздържаха.

Дора Янкова от Българска социалистическа партия сложи на Емил Димитров съответен въпрос на нейни гласоподаватели от Смолянско с газостанции, които се тормозят от ограничение на конкуренцията в района, само че Ревизоро разяснява, че за Българска социалистическа партия явно е по-важно да отбрани един гласоподавател в Смолян, в сравнение с цели браншове. " Кого би трябвало да пазиме – един човек или няколко сектора, от които зависи стопанската система на страната ", запита той реторично пред публицисти. Дора Янкова остро възрази да се неглижират нейни гласоподаватели единствено тъй като били обособени хора, а не едри предприемачи.

От обясненията на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) стана ясно, че министерството на стопанската система три пъти е сменило мнението си по законопроекта. След първичната си резервирана позиция, министър Емил Караниколов е пратил на 30 май писмо, че към този момент поддържа нуждата от приемането на секторен закон. Стоянова изрази неодобрение, че Караниколов не бе пратил нито един собствен представител при гласуването на текстовете в Народното събрание. Ревизоро обаче обясни на депутатите, че се е срещал с министъра и откакто му обяснил за извършените диалози с браншовете, Караниколов склонил да поддържа текстовете.

Менда Стоянова уточни, че за разлика от Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов не е пращал ново мнение след първичното си сериозно писмо. Земеделското министерство пък е входирало две мнения – в началото негативно и ново – позитивно.

В последна сметка болшинството в бюджетната, а също и в енергийната комисия поддържа текстовете, които усилват възможностите си за поддръжка на първо четене в пленарна зала.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР