Снимка БНБЗащо е нужно фиксираният курс евро-лев да става плаващ

...
Снимка БНБЗащо е нужно фиксираният курс евро-лев да става плаващ
Коментари Харесай

Променят текста за курса на лева в закона за БНБ

Снимка Българска народна банка

Защо е нужно закрепеният курс евро-лев да става плаващ при влизането ни в чакалнята на еврозоната? Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова внесе за разглеждане предложение за допълнение на член 29 от Закона за Българска народна банка, с което се променя текстът за валутния курс на лв. по отношение на еврото.

" В средата на 2018 година, с писмо до европейските институции, страната ни даде едностранно изказване с вдишване на задължения по пътя към валутния механизъм, така наречен " чакалня на еврозоната ". В това писмо категорично сме записали, че ще влезем при настоящия си валутен режим ", разяснява икономистът от " Института за пазарна стопанска система " Петър Ганев пред NOVA.

По думите му страната ни е изпълнила поетите задължения. 

" Знаем, че има някаква " врата " за договаряния и вероятно влизане през месец април. Този документ е от 1997 година и всички са минали през него. Процедурата е на повече от 20 години, няма страна, която да е влезнала в еврозоната по различен метод ", изясни Ганев.

Има ли заплаха левът да се обезцени? 

В момента текстът гласи, че " формалният валутен курс на лв. към немската марка е 1 лев за 1 немска марка. Когато законно платежно средство във Федерална република Германия стане общата валута на Европейския съюз – еврото, формалният валутен курс на лв. към еврото се дефинира посредством умножаване на курса на лв. по формалния курс, по който немската марка се е конвертирала към еврото. Така избраният курс се обнародва в " Държавен вестник " от Българската национална банка ".

С оферти законопроект, импортиран в Народното събрание на 23 януари, текстът ще се промени по този начин:

" Считано от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) формалният курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за определяне на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 година и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година сред Европейската централна банка и централните банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз ".

Икономистът от ЕКИП Стоян Панчев бе безапелационен, че на този стадий нищо не трябва да се обръща. Но въпросът бил извънредно сериозен.

" Основният проблем тук е курсът. Други страни, след влизането на лв., ще дефинират на закрити съвещания какъв да бъде нашият курс. Абсолютно е допустимо да го има. Трябва да създадем такава смяна в закона, че сходно нещо да не се случва, такава опция въобще да не съществува. Вече беше препоръчано от редица специалисти това да се направи с допълнение в закона. Идеята е държавното управление ни, ако се предложи различен курс, който не е сегашният, да напусне едностранно договарянията и да приключи присъединяване си в този механизъм ", уточни Панчев.

Според Петър Ганев обаче сходно допълнение не би могло да се запише в закона. 

" Това е съглашение сред Министерството на финансите и Българската национална банка, което споделя, че по пътя към валутния механизъм България поема 4 уговорката. ървият е да запазим борда и курса. Едното е алинея в закона, която споделя, че курсът ще се базира на това, че сме във валутен механизъм. Другото е какъв е мандатът, с който ние преговаряме. Всички други страни с валутен ръб се приземиха при същите курсове ", изясни още икономистът.

" Процедурата е следната – в избран петък Министерство на финансите и Българска народна банка ще изпратят писмо с искане да влезем във валутния механизъм. В събота ще бъдат контрактувани детайлите. В неделя, без ние да знаем, ще сме вътре ", уточни Ганев.

Министерството на финансите и Българската национална банка поддържат импортирания план. Законопроектът се поддържа и от ЕЦБ.

Целта на законопроекта е да се обезпечи сходство на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния развой и оперативните процедури за одобрение на валутните курсове в изискванията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това сходство е наложително изискване за присъединение към Валутно-обменния механизъм.

Законопроектът не слага под въпрос настоящия режим на закрепен валутен курс. Както неведнъж е подчертавано от държавното управление и Българска народна банка, този режим ще бъде непокътнат до присъединение на страната към еврозоната и приемането на еврото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако с
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР