Снимка: БГНЕССтотици жители на софийското село Лозен излязоха днес на

...
Снимка: БГНЕССтотици жители на софийското село Лозен излязоха днес на
Коментари Харесай

Село Лозен излезе на протест в защита на гората си

Снимка: БГНЕС

Стотици поданици на софийското село Лозен излязоха през днешния ден на митинг против сечта в Лозенската планина, съобщи БГНЕС. Те оповестиха, че това е последният им кротичък митинг и в случай че сечта не спре, ще стартират да блокират пътища. Те желаеха 10-годишна възбрана на сечта, като се изключи болните дървета.

" Лозен от дълго време загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разрушени пътища, пресъхнали чешми. Не желаем повече това в Лозенската планина, без значение дали официално е законно, или не. Лозенската планина е посещавана от хиляди туристи годишно. С множеството си екопътеки, манастири, параклиси, чешми и зони за отдих тя е доста по-ценна като туристическа дестинация, в сравнение с като източник на дървен материал. Тя е дребна планина и не можем да си позволим да я сечем повече ", обявиха от Комитета за отбрана на Лозенската планина.

“Ние би трябвало да решаваме, а не някой от югозападното горско стопанство за ориста на Лозенската планина. Ние носим отговорност за тази планина и нейната гора. Това е последно предизвестие... Ако не бъдем чути, ще блокираме главните пътни артерии в близост. Както знаете тук бе поканен да пристигна и министър, само че нещо не го виждаме ", сподели един от говорещите на митинга. Според него хората от селото непрекъснато са заблуждавани, че става дума за санитарна сеч, а в действителност е поголовна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР