снимка: БГНЕСПравителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на

...
снимка: БГНЕСПравителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на
Коментари Харесай

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие

снимка: БГНЕС

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на съмнение в Народното събрание, който беше гласуван през вчерашния ден. Това отваря пътя за сключване на историческото съглашение за името на Македония.
Опозицията нападна премиера, защото съгласно нея той е направил прекалено много отстъпки по съглашението за името на Македония, което се чака да бъде подписано през днешния ден.
Споразумението, контрактувано от Ципрас и Зоран Заев провокира напрежение и в Гърция, и в Македония. Хиляди гърци стачкуваха пред Народното събрание, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията употребява звукови гранати и сълзотворен газ, с цел да попречи на стачкуващите да влязат в постройката. Протести през днешния ден провежда и опозицията в Македония.
Договорът ще бъде подписан на на гала на Преспанското езеро, намиращо се на границата сред Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя. С него се поставя завършек на 27-годишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този контракт ще даде опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО.
Договорът ще бъде подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. След подписването двете делегации ще се реалокират на македонска земя, където е планувана публична среща на министър председателите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и взаимен обяд.
БГНЕС напомня какво планува договорът:
По отношение на езика е планувано той да се назовава македонски език и в Организация на обединените нации остава да написа - македонски език - без никаква записка под линия с доуточнение. Документът е озаглавен „ Окончателно съглашение за решение на разликите разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на Организация на обединените нации и преустановяване на краткотрайното уреждане от 1995 година и определяне на стратегическо партньорство сред страните ”. Що се отнася до поданството или националността, съглашението планува - македонец /гражданин на Република Северна Македония. Химнът, гербът и знамето не се трансформират, както и кодовете МК-МКД, до момента в който регистрационните номера и документите за идентичност не са част от интернационална кодификация и за правенето им ще се следва написаното в контракта, написа в документа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР