Снимка БГНЕСПаметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти

...
Снимка БГНЕСПаметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти
Коментари Харесай

Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени в Европа

Снимка БГНЕС
Паметникът на Бузлуджа е измежду седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа, оповестява БНР. Оценката е на най-голямата европейска неправителствена организация за запазване на културното завещание " Европа Ностра ", в която членуват над 250 сдружения от 47 страни.

Президентът на " Eвропа Ностра " световноизвестният тенор Пласидо Доминго дефинира паметника на Бузлуджа като извънредно богатство на Европа. Влизането му в класацията подсигурява изпращането на специалисти в България, които ще се срещнат с представители на държавните институции, виновни за опазването на паметника, а след това ще изготвят безплатно избавителен проект и ще показват разновидности за финансиране на реставрацията на паметника, само че не директно, споделя още Националното радио.

Областният шеф изясни, че се работи за привличането на млади експерти от университети по строителство и архитектура у нас и от чужбина, за техническо проучване на структурата на паметника. Вече имало интерес към концепцията. Отварянето на чинията е дълготрайна задача, обвързвана с огромни вложения, само че на Бузлуджа към този момент има обезпечена защита, прибавя БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР