Снимка БГНЕСДоброволните пенсионни фондове трябва да се развиват. Към тази

...
Снимка БГНЕСДоброволните пенсионни фондове трябва да се развиват. Към тази
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Рано или късно обострянето на кризата в пенсионна система ще се случи

Снимка БГНЕС
Доброволните пенсионни фондове би трябвало да се развиват. Към тази система би трябвало се трансферират доста повече запаси, в сравнение с сега. Проблемът е в ниските отчисления в посока на тези фондове, които ще са незадоволителни, и рецесията, която ще възникне е рецесия на упованията, разгласи финансистът Любомир Дацов пред БНР.

" Факт е, че сега нещата са безусловно тежки и в случай че се осъществен тези прогнози, че в границите на идващите 30 до 50 години България ще се стопи с още 2 милиона, това значи, че в реалност ще има един голям проблем с обезпечаването на пенсии. Смятам, че при тези трендове казусът с пенсиите ще възникне доста по-скоро, той съществува и сега. Вторият дирек, който е фондови, по тази причина беше основан, тъй като системата каквото и да прави, по този начин, както е конструирана, не може да продължи да съществува. И нещо друго доста значимо от държавна позиция – вторият дирек разрешава тежестта от взимане на решения и на обезпечаване от обществена позиция даже на пенсии, на някакъв статут, да бъде преместена от страната към индивида, тъй като в случай че нямате задоволително добра пенсия, при непринудено обезпечаване, при фондовия принцип, единственият, който носи виновност, това е индивидът, който не се обезпечава задоволително ", декларира Дацов.

" Тази система има и политически измерения, тъй като рано или късно обострянето на рецесията по пенсионната система ще се случи. Затова би трябвало да се мисли още от в този момент. Вместо, както в последните години има наклонност, да се пробват да удрят спомагателните пенсионни фондове за сметка на първия – универсалния дирек, тази система би трябвало да се развива ", разяснява още той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР