Снимка БГНЕСАкционерите на Световната банка одобриха историческо увеличение на кредитния

...
Снимка БГНЕСАкционерите на Световната банка одобриха историческо увеличение на кредитния
Коментари Харесай

Акционерите на Световната банка подкрепиха увеличение на капитала от 13 млрд. долара

Снимка БГНЕС
Акционерите на Световната банка утвърдиха " историческо " нарастване на кредитния потенциал на банката в събота, откакто Съединени американски щати поддържаха пакет от промени, ограничителен заемите и таксите за страни с по-високи приходи като Китай, предава БГНЕС.

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким съобщи, че нито Китай, нито страните със междинни приходи са удовлетворени от вероятността да заплащат повече поради въвеждането на диференцираното ценообразуване на заемите, само че са се съгласили поради общото нарастване на наличните средства. Споразумението, което също по този начин ще усили акциите и пълномощията за гласоподаване на страните с огромни нововъзникващи пазари като Китай, е " голям избор на доверие " в институцията и идва след три години сложни договаряния.

" Не мога да кажа, че бюрократите от Групата на Световната банка скачат нагоре-надолу постоянно или пък си " дават пет " и се прегръщат ", сподели въпреки всичко Ким пред дребна група кореспонденти и добави, че нарастването е неотложно, защото даже и след края на международната финансова рецесия банката остава длъжна да дава финансиране за справяне с новата поредност провокации, пред които са изправени бедните страни.

Увеличението планува и спомагателни 13 милиарда $ в капитал с импортирани средства. От тях 7,5 милиарда $ ще отидат за главната институция, а останалите 5,5 млрд - за частното капиталово звено към банката - Международната финансова корпорация. Според Ким нарастването ще разреши на банката да усили заемите до приблизително 100 милиарда $ годишно през 2030 година спрямо 60 милиарда $ през 2017 година и предстоящите 80 млрд $ през 2018 година Страните ще разполагат с петгодишен период, в който да дават средствата. Въпреки това те ще могат да изискат и тригодишна пролонгация.

БГНЕС напомня, че последното нарастване в Световната банка настъпи през 2010 година и добави 5 милиарда $ към капитала й, дружно с още 200 млн. $ за Международната финансова корпорация
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР