Снимка: БГНЕС Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) образува

...
Снимка: БГНЕС Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) образува
Коментари Харесай

ВСС образува дисциплинарка срещу критик на Цацаров


Снимка: БГНЕС

Прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС) образува в сряда дисциплинарно произвеждане против следоватля Бойко Атанасов, станал прочут с рецензиите си против основния прокурор Сотир Цацаров, а напоследък и против шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Решението бе взето единомислещо от колегията, по предложение на градския прокурор на София Емилия Русинова. В дисциплинарния състав по случая влязоха Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова.

Мотивите за производството против Атанасов по този начин и не бяха оповестени, само че най-вероятно става въпрос за последните му изявления за Иван Гешев, за който следователят неотдавна разгласи, че е подавал и сигнал във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

В началото на февруари Атанасов самичък разкри пред телевизия " BiT ", че е обект на напън поради разкритията му, че Гешев е сключил " срамно съглашение " по делото за крупни данъчни измами, станало известно с името на Министерство на вътрешните работи акцията " Недосегаемите ".

Следователят посочи, че дейностите против него почнали още след присъединяване му през септември м.г. в предаването " Честно казано " на Люба Кулезич. Тогава той загатна за " пазарлък с проведени незаконни групи " и " подписване на срамни съглашения " сред Гешев и обвинените по въпросното дело.

Самият Атанасов бе работил по следствието, формирано още през 2010 година, като по думите му ставало въпрос за данъчни закононарушения за милиарди и групата се признала за отговорна. Впоследствие обаче Иван Гешев, който по това време още е в Софийската градска прокуратура, сключил " скрито съглашение " с част от членовете на бандата.

" Бил ли е осведомен господин Цацаров с това съглашение ", запита риторично при започване на февруари Бойко Атанасов пред журналиста Сашо Диков.

От присъединяване му в предаването стана ясно, че той е изпратил сигнал по случая до ВКП през ноември м.г., след което били инициирани инспекции против него, прераснали след това и в предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане.

" Образуваха ми канонада от инспекции, основният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместител подредиха да ми образуват инспекции в началото в Апелативна прокуратура, по-късно във Върховна касационна прокуратура, в следствие в Софийска градска прокуратура. До момента всички запаси се активизират в непрекъснати инспекции за това какво съм желал да кажа и за какво съм изразявал персоналното си мнение ", сподели преди месец Атанасов, заричайки се, че няма нито да напусне столичното разследване, нито ще спре да приказва обществено.

Показателно в тази ситуация е, че против него не е формирано дело за набеждаване, каквато е трайната процедура на прокуратурата при подаване на погрешни сигнали до нея.

" От време на време ми се демонстрират някакви материали, че ще бъда осъден или ще ми бъде понижено трудовото заплащане. Очевидно от мен се желае да спра да приказвам, само че аз няма да спра, тъй като нещата са много съществени ", добави през февруари Атанасов.

Тогава следователят разкри още, че целият проверяващ екип по топприоритетното за Цацаров дело за източването на КТБ е бил нараснал, откакто то бе импортирано за разглеждане в спецсъда. Както е известно Иван Гешев бе трудоустроен като началник на спецпрокуратурата, само че и останалите му сътрудници получиха подтик в кариерата.

" Другият прокурор по делото – (Евгени) Стоянов, стана зам.-министър на правораздаването... Един от следователите – Нели Тодорва, стана началник на следствения отдел на Специализираната прокуратура. Иван Иванов – другият следовател, който даваше многочислени изявленията с Иван Гешев, от началник на столичното разследване със брачната половинка му бяха трансформирани в Специализираната прокуратура. Общо взето, цели фамилии се придвижиха там – останали сме доста малко хора в следствения отдел ", описа пред Сашо Диков следователят.

Преди две години той влезе в пряк спор със Сотир Цацаров, обявявайки обществено, че основният прокурор употребява столичното разследване като " шпицкоманда ". През февруари 2016 година той разкри пред уеб страницата " Биволь ", че " шпицкомандата на Цацаров " се състои от 6-7 следователи, " на които се дават всички каузи, които са свързани с икономическа и политическа корупция, закононарушения, осъществени от чиновници на Министерство на вътрешните работи, членове на Министерски съвет, депутати ". По думите му тогава тези каузи не се вземат решение съгласно вътрешните убеждения на следователите, а по волята на Цацаров.

Последва официална провекра на Етичната комисия към Висш съдебен съвет, провокирана от самия основен прокурор, която предстоящо заключи, че в изявленията на Атанасов няма данни за някакви нарушавания от страна на ръководителя на държавното обвиняване. Междувременно Цацаров свика среща в столичното разследване, на която сътрудниците на Атанасов заедно отхвърлиха изказванията му.

Впоследствие той приказва и за заличаване на документи по делото за източването на КТБ, показвайки пред медиите огромно количество нарязани документи, за които Цацаров скоропостижно разгласи, че били " плитък сюжет " против управлението на прокуратурата.

Така, към този момент единственото следствие от изявленията на Атанасов е, че те попаднаха в отчета на Европейската комисия за напредъка на България, оповестен в края на 2016 година По този мотив евроекспертите показаха, че направената инспекция на случая от Етичната комисия на Висш съдебен съвет не дава гаранции против корист

" Конкретният случай демонстрира, че безспорно Висш съдебен съвет може да упражнява прочут контрол над основния прокурор и прокуратурата. Това обаче може да бъде дребна разтуха за необятната общност, що се отнася до това дали протичащото се в границите на една комисия при Висш съдебен съвет дава действителни гаранции против корист, предвид на водещата роля на основния прокурор във Висш съдебен съвет по принцип и неговата висшестояща функционалност по отношение на доста от неговите членове (и в съответния случай на очевидци, призовани да дадат своите показания) ", означи тогава Европейска комисия в отчета си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР