снимка БГНЕС Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу

...
снимка БГНЕС Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата няма ни едно разследване за подкуп по върховете на властта


фотография БГНЕС

Прокуратурата няма нито едно следствие за рушвет против народен представител, министър, заместник-министър, регионален шеф или какъвто и да е различен член на изпълнителната или законодателната власт. Това демонстрират данните на държавното обвиняване за висящите следствия за така наречен " корупционни " закононарушения. Те са предоставени на Mediapool по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Изводът от получената информация е, че корупцията е основно в локалната власт.

България към този момент 11 години е подложена на критика от Европейската комисия за неналичието на резултати в битката с корупцията по върховете на властта. Справката за висящите следствия демонстрира, че тази картина няма да се промени в идващите най-малко шест години. В общия случай това е минималният скрок от започване на едно сходно дело до произнасянето на дефинитивна присъда.

Общо 127 следствия

В момента прокуратурата води общо 127 следствия за " корупционни " закононарушения по високите и междинните ешелони на властта. При сполучливо привършване те ще бъдат импортирани в профилираните съдилища. Практиката демонстрира, че огромна част от тези следствия няма да стигнат до съда, тъй като ще бъдат прекъснати.

Прокуратурата води едвам 16 следствия за " корупционни " закононарушения, осъществени от високопоставени политици. Някои от тези действия нямат нищо общо с корупцията, само че се снабдиха с подобен етикет около поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Срещу депутати има три следствия. Едното е за занемареност, другото е за пране на пари, а третото е за разстройване на наказателно гонене. Водят се три следствия против министри – за длъжностно заграбване, неизгодна договорка и две за закононарушения по работа.

Досега прокуратурата има доста неприятна успеваемост по делата за закононарушенията по послужвам.

Делата против заместник-министри са четири – едно за занемареност и четири за закононарушения по работа. Срещу шефове на държавни организации има четири каузи – едно за занемареност и три за закононарушения по работа. Разследва се един регионален шеф още веднъж за закононарушение по работа. И това е всичко. По-натътък в таблицата с висящите досъдебни производства по върховете на властта идват нулите.

Няма " корупционни " следствия против шефове на здравната каса, против шефовете в Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, шефове в митниците, членове на Комисията за конфискация, Висшия правосъден съвет, правосъдни инспектори, Бюрото за надзор на СРС и заместник-областни шефове.

Местната власт се оказва котило на корупцията

Данните на държавното обвиняване демонстрират, че най-вече следствия има в локалната власт, евентуално тъй като и нейните представители са по-многобройни. Общо 76 каузи се водят против някогашни или сегашни кметове на общини. Те са основно за занемареност (15) и за закононарушения по работа (34). Има и две каузи за рушвет, които без подозрение могат да се нарекат " корупционни ". Мишени на прокуратурата са по осем зам.-кметове и кметове на региони.

Кметовете " генерират " общо 93 от всички 127 следствия за корупция в страната.

Любопитното е, че всички " корупционни " следствия против съдии и прокурори (17) са повече от тези против цялата изпълнителна и законодателната власт (16). Съдебната власт разрешава на прокуратурата въпреки всичко да регистрира и някакви следствия за подкупи – общо шест. Двама съдии и четирима прокурори са цели на такива следствия. За цялата останала част на държавния уред има две такива следствия (както бе упоменато те са против кметове – б.а.).

Очевидно няма потребност от огромен и безценен спецсъд

Поправките в закона, които вкараха " корупционните каузи " в профилираните съдилища, влязоха в действие на 5 ноември. Още от 2 ноември шефът на спецсъда Георги Ушев стартира да приказва, че има риск правораздаването да блокира поради предстоящото голямо постъпление от " корупционни " каузи. Той изиска в неговия съд да дойдат още 15 съдии.

Очакванията на арбитър Ушев явно не кореспондират с действителността.

В момента 18 съдии гледат едвам към 250 каузи от общ темперамент годишно. Това е малко повече от едно дело на месец. По-голяма част от тяхната работа минава в разпити и разрешаване на подслушване.

Ако всички " корупционни " следствия на прокуратурата стигнат до спецсъда (което е невъзможно), съдиите ще има по две каузи на месец. По-вероятно е до съд да стигнат общо към 60 нови каузи, т.е. натовареността на арбитър е да към едно дело и половина. Ако се назначат 15 нови съдии, натовареността им ще падне под едно дело на месец.

За съпоставяне, натовареността на съдиите в Софийския градски съд, където ще не престават да се гледат доста тежки каузи, е над пет каузи месечно.

Митът за идната голямата натовареност докара до скандалната корекция в Закона за правосъдната власт, която разреши спецмагистратите да получават по 18 заплати годишно. Всички останали ще получават постоянните си хонорари, вероятно с някакъв дребен бонус за натовареност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР