Снимка: БГНЕС / н.пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация

...
Снимка: БГНЕС / н.пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация
Коментари Харесай

Руският посланик: Вие решавате за база на НАТО на морето, не е ясно откъде ще мине газовата тръба


Снимка: БГНЕС / н.пр. Анатолий Макаров, дипломат на Руската федерация у нас

Русия не може да забрани на България да позволи разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София. Това акцентира пред публицисти посланикът на Руската федерация у нас н.пр. Анатолий Макаров.

„ Какво мислите – че можем да ви забраним сходно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия контракт и решенията, които взимате и изпълнявате, идват от София и са в границите на съдействието с НАТО “, изясни дипломатът.

Макаров добави, че и нашата страна е тази, която взема решение кой да влезе в акваторията й в Черно море: „ Винаги сме били уверени – това сме го обсъждали и с вашия министър председател Бойко Борисов, че Черно море би трябвало да бъде море на мира и приятелството”.

Той призна, че е чувал за предложение за създаване на натовска база край Варна или Бургас, като означи: „ Не мисля, че сходно решение ще внесе топлота в нашите връзки “, тъй като НАТО е конструкция, ориентирана против Русия.

Газовата тематика

Анатолий Макаров акцентира, че към момента няма публична договореност за разклонението на газопровода „ Турски поток”.

„ Вече чух, че са го нарекли „ Български газопровод “, само че от гръцка страна също чух да го назовават „ Гръцки поток “ (…) Знаете, ние имаме два разновидността – или България, или Гърция. Не знам от кое място ще мине… Принципно, аз смятам, че прекосяването на газопровода през територията на България е приоритет за съветската енергетика”, уточни Макаров.

Посланикът добави, че на срещата на Алексис Ципрас с Владимир Путин гръцкият министър председател е заявил интерес Атина да заплати парите за газовото трасе.

В отговор на въпрос дипломатът разяснява, че Русия няма терзания от присъединяване на Съединени американски щати на газовия пазар посредством доставки на полутечен газ. По думите му по този начин суровината излиза по-скъпо, в сравнение с предлаганата от страната му.

Макаров призна, че Русия също се интересува от технологията, само че на този стадий приоритет са газопроводите.

По материали от "Фокус " и БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР