Снимка: БГНЕС Излежаващият 20-годишна присъда за убийство австралиец Джок Полфрийман

...
Снимка: БГНЕС Излежаващият 20-годишна присъда за убийство австралиец Джок Полфрийман
Коментари Харесай

Осъденият за убийство Джок Полфрийман иска да бъде освободен предсрочно


Снимка: БГНЕС

Излежаващият 20-годишна присъда за ликвидиране австралиец Джок Полфрийман желае да бъде предварително освободен от Централния софийски затвор, излиза наяве от програмата на Софийския градски съд (СГС). Молбата му следва да бъде прегледана от арбитър Руси Алексиев в четвъртък.

Въпреки че Полфрийман дефинитивно бе наказан от Върховния касационен съд (ВКС) за убийството на Андрей Монов и за опит за ликвидиране на Антоан Захариев през август 2011 година, той желае предварително освобождение поради прекараното време в следствения арест.

Трагичният случай стана на 28 декември 2007 година, след което австралиецът бе арестуван и по този начин и не излезе повече на независимост. Според Наказателния кодекс (НК) обаче право на предварително освобождение имат единствено пандизчиите, изтърпяли най-малко половината от наказването си, а все още Полфрийман е прекарал зад решетките по-малко от 9 години.

Защитната му теза по време на процеса бе, че се притекъл на помощ на мъж от ромски генезис, който бил атакуван от група младежи в региона на църквата " Св. Неделя " в София. Вината му обаче бе приета и от трите правосъдни инстанции, разгледали проблема.

След постановяването на окончателната му присъда от Върховен касационен съд, австралийското държавно управление постави старания да му издейства пренасяне назад в родината, само че през 2013 година основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли. Аргументите му бяха, че пандизчията е направил голям брой груби нарушавания, за които е наказван неведнъж, а и изтърпява минималното допустимо наказване за закононарушението си.

В пандиза Полфрийман стана ръководител на първото по рода си в България затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост. Като подобен през ноември 2015 година той бе номиниран за премията на " Българския хелзинкски комитет " (БХК) " Човек на годината ", което провокира публичен скандал.

Тогава от БХК обясниха, че номинацията на Полфрийман е препоръчана от австралийката Каролайн Стейпълс поради дейната му позиция при отбрана на правата на пандизчиите в България. В последна сметка комитетът отдръпна от състезанието персоналната номинация на австралиеца.

Година по-късно Полфрийман завоюва дело против страната ни в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), атакувайки едно от наложените му от затворническите управляващи санкции. Заедно с българина Николай Шахънов двамата получиха компенсации от надлежно 3500 и 7000 евро за нарушено право на изложение. Поводът бяха наложени им от Пловдивския областен съд и Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " в правосъдното министерство дисциплинарни санкции поради техни тъжби против чиновници на пандиза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР