Снимка: БГНЕС Днес се навършват 14 години от трагедията в

...
Снимка: БГНЕС Днес се навършват 14 години от трагедията в
Коментари Харесай

Навършват се 14 години от трагедията с българските войници в Кербала


Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 14 години от нещастието в иракския град Кербала, където на 27 декември 2003 година българската база " Индия " бе атакувана с кола-бомба.

На този ден камион-цистерна навлиза в периметъра въз основата. Започва пукотевица, само че камионът се взривява. При офанзивата умират петима български бойци - Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев. Ранените са десетки.

В продължение на години Министерството на защитата премълчаваше истината за аргументите за нещастието. Докладът от 2004 година с следствието на случая бе разкрит едвам при започване на 2014 година след мощен журналистически и публичен напън. Неговият извод обаче е, че няма отговорни за случилото се в Министерството на защитата и армията, защото не била открита причинно-следствена връзка сред отчайчащо слабата подготовка на контингента и настъпилия „ вредоносен резултат “.

Въпреки слабостите на отчета, в който въпреки всичко се отбелязва, че към оня миг българските военни въобще не са били готови да вземат участие в сходни задачи, журналистически следствия демонстрираха множеството пропуски в осъществяването на задачата – от безпределно късата подготовка на задачата до дейностите на място в Кербала.

До края на задачите в Ирак починалите български военни са общо 13, показва БНР. В тяхна памет в поделенията на военните и през днешния ден имаше панахиди.

Близки, сътрудници и другари на офицерски претендент Антон Петров да вземем за пример се събраха в сряда на гроба му в Русе, с цел да почетат паметта му, съобщи БГНЕС. Антон Петров си отиде единствено две седмици, откакто навърши 26 години.

По традиция на 27 декември майката на русенеца Иванка Петрова прави панихида, на която постоянно идват и бойните приятели на Антон, служили дружно с него в 68-а бригада „ Специални сили “ в Пловдив. С рухване на колене, венци и цветя и обичайна запалена цигара те отдават респект на своя брат, умрял за достойнството на пагона.

" Ние се прекланяме пред неговата памет през днешния ден, само че ние се прекланяме по този метод и пред една парченце от славната история на специфичните сили, славната история на българската войска ", сподели в словото си бригаден военачалник Явор Матеев, шеф на 68-а бригада " Специални сили ". Той сервира думи на състрадание към околните на Антон и от името на военния министър Красимир Каракачанов.

В годишнината от гибелта на сина си Иванка Петрова е малко по-обнадеждена, че страната няма да изостави изцяло околните на жертвите. Жената от години води борба институциите да поддържат околните на починалите бойци. Във вторник Българска социалистическа партия даде обещание да предложи промени, които да разрешат фамилиите да получават обществени добавки. " Това е последната ми вяра, след 10 години битка. Поне някоя политическа партия пое ангажимент за смяна. Да забележим, времето ще покаже. Болката от загубата няма по какъв начин да отмине, ние просто привикваме да живеем с болката, с неналичието ", показа Иванка Петрова.

" Има потребност от една корекция в Кодекса за обществено обезпечаване, която да даде опция на родителите на починали в задачи, да получават едно обществено допълнение, каквото получават родителите на починалите при осъществяване на наборна работа. Ще внесем такова предложение в Народно събрание, в първите дни на януари ", съобщи във вторник Корнелия Нинова, която се срещна с близки на починалите бойци. Тя пое и ангажимент за издигането на паметна плоча на починалите по време на военни задачи и за снимането на филм за атентата в Кербала.

" Ще преиздадем книгата " Обречени на дълга ". В нея се разказва биографията на тези момчета и героизмът им ", разяснява Нинова. За документалния филм, който Българска социалистическа партия се ангажира да направи, Нинова разяснява, че ще беседва с представителя на партията - журналиста Елена Йончева, да го направи.

В памет на Антон Петров всяка година майка му връчва стипендия на възпитаник от гимназията по корабостроене в Русе, където е учил в миналото и нейният наследник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР