Снимка БГНЕС архивТурция използва руските ракети С-400 за шантаж на

...
Снимка БГНЕС архивТурция използва руските ракети С-400 за шантаж на
Коментари Харесай

Взгляд: Турция използва руските ракети С-400 за шантаж на САЩ

Снимка БГНЕС списък
Турция употребява съветските ракети С-400 за шантаж на Съединени американски щати, написа съветският вестник ”Взгляд “, представен от Агенция Фокус.
Наскоро развалените връзки на Турция със Съединени американски щати започнаха да се усъвършенстват. Вашингтон и Анкара доближиха до значимо и за двете страни споразумение за Сирия, само че което е по-важно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу направи изказване, директно касаещо въпроса със закупуването на съветските зенитно-ракетни комплекси С-400. Трудно е думите на Чавушоглу да бъдат разбрани по различен метод, с изключение на като отвод от всички обещания, които Анкара е давала на Москва по въпроса, написа изданието.
„ Ако Съединени американски щати са подготвени да продадат на Турция зенитно-ракетни комплекси, то Анкара е подготвена да ги закупи “, заяви в понеделник министърът във Вашингтон преди решаващи кръг от договаряния сред него и американския държавен секретар Майк Помпео.
Думите на Чавушоглу наподобяват като намек на американците, че Турция може да се откаже от договорката, която толкоз нервира Вашингтон и да закупи американско оръжие. И преди да реализира договореност с Москва за ракетите С-400, Турция се е опитвала да закупи от Съединени американски щати сходни системи, само че е получавала отвод и по тази причина се е обърнала към Русия.
След като бяха реализирани договорености с Москва и бяха съгласувани съответни параметри по доставката Съединени американски щати и съдружниците им напролет започнаха да оказват сериозен напън върху Турция да се откаже от договорката, даже бяха застрашени със наказания. В този случай Турция очевидно нямаше да види изтребителите F-35, която доста желае да закупи, както и ракетни системи „ Пейтриът “, хеликоптери, самолети F-16 и други „ вкусотии “. До предходната седмица Турция заплашваше, че в случай че не получи желаните от Съединени американски щати изтребители F-35, то ще е принудена да се обърне към съветските Су-57. И по този начин стартира търга със Съединени американски щати.
Преди години Анкара се „ обиди “ на НАТО, когато пактът изтегли от Турция ракетите „ Пейтриът “ макар молбите й и тогава се обърна към Китай и даже се стигна до контракт за 4 млрд, $, само че откакто бяха помолени от НАТО турците бързо се отхвърлиха и не закупиха нищо..
Сега се обрисува, посредством желанието да закупи съветски зенитно-ракетни комплекси С-400 Анкара да си реши най-големия проблем а имено отдръпване поддръжката за „ Отрядите за национална самозащита “ на кюрдите в Северна Сирия, които Анкара вижда като огромна опасност и в случай че реализира това е подготвена да се откаже от контракта с Русия.
За Русия тази договорка беше значима освен в стопански проект, само че на първо място в политически. Въпреки това опасения, че Турция ще скапе договорката на избран стадий са съществували през цялото време. От развалянето й Турция няма да загуби нищо, за тях е значимо някой да им продаде технологията, а сега турски компании създават съставни елементи за ракетите „ Пейтриът “ и тяхното произвеждане би им било по-лесно и на ниска цена.
Според съветски специалисти Турция постоянно е разглеждала закупуването на съветските ракети като краткотрайна стъпка в огромната игра.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР