Снимка: БГНЕС, архивИстерията в България на тема бежанците няма основание,

...
Снимка: БГНЕС, архивИстерията в България на тема бежанците няма основание,
Коментари Харесай

Николай Чирпанлиев: Истерията с бежанците няма основание

Снимка: БГНЕС, списък

Истерията в България на тематика бежанците няма съображение, съобщи пред БНР Николай Чирпанлиев, някогашен шеф на Агенцията за бежанците. Той е безапелационен, че държавата може да се оправи с върнати няколкостотин бежанци. Според него няма място за терзание, тъй като Европейски Съюз ще връща единствено някои от бежанците, за които реши.

Дъблинският правилник е наложителен за България и той се ползва от 2007 година, подсети Чирпанлиев, а големият проблем на регламента е: " Той със самото си основаване се явява в директно нарушаване на Хартата за правата на човека поради обстоятелството, че при него всички бежанци, навлезли в територията на Европейски Съюз през съответните страни – това са главно България, Гърция, Кипър, Малта, Испания, ненапълно Португалия – те се задължават да вземат пръстови отпечатъци на бежанците и да започват процедура, посредством която да се реши дали да бъдат признати за бежанци или да бъдат върнати назад ". Според Чирпанлиев няма по какъв начин Австрия да ни върне доста бежанци със задна дата. 

По думите му, от основаването на Агенцията за бежанците в България са влезнали 145 138 бежанци. От 2013 година до момента те са 125 хил. Оттогава до момента има 80 хиляди прекъснати производства, регистрира Чирпанлиев и изясни, че това значи - 80 хиляди души, които са регистрирани у нас по Дъблинския правилник, само че са избягали в някоя от страните на Европейски Съюз. 

Той изясни каква е процедурата, когато тези бежанци се открият в някоя от европейските страни: " След като им бъдат взети пръстовите отпечатъци и се види, че са минали през България, стартира една дълга процедура. Те апелират това решение през съответните съдилища. Обикновено съдилищата в тези страни одобряват решение, че защото в България изискванията са неприятни, неприемливи, не се обезпечава задоволителна нужна минимална база за обезпечаване на храна, заслон и така нататък, те биват оставяни и се пробват да бъдат интегрирани на територията на въпросните страни ". 

Според него влезлите у нас през 2013-2014 година бежанци от Сирия са стопански емигранти, поради което минават в напълно друга категория. Повечето от бежанците декларират, че не желаят да останат на територията на България, сподели Чирпанлиев за времето, когато е управлявал организацията. 

Той изясни, че когато бежанци бъдат върнати, стартира процедура и в същото време те се настаняват в центровете на Агенцията за бежанците: 

" Там обаче няма въоръжена защита и са на свободен режим. Обикновено тогава те вършат опити още веднъж да се изнесат към Западна Европа " - по този начин Чирпанлиев изясни за какво Дъблинският правилник не работи и би трябвало да бъде изменен. По думите му, регламентът изрично е неправдив. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 

Инфо: БНР

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР