Снимка: Асошиейтед прес/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна

...
Снимка: Асошиейтед прес/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна
Коментари Харесай

Зеленски посети войските в Донбас и в Харков, Москва не вижда перспектива за преговори „в момента“

Снимка: Асошиейтед прес/БТА
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украинският президент Володимир Зеленски посети войски покрай фронтовите линии в Източна Украйна във вторник. Обръщайки се към военнослужещи в президентския замък в Киев, Зеленски сподели, че е прекарал деня с войските в Донбас и в Харковска област.

„ Хиляди украинци дадоха живота си, с цел да може да пристигна денят, когато нито един окупационен боец няма да остане на нашата земя, и когато всички наши хора ще бъдат свободни “, сподели Зеленски.

Руските и украинските управляващи потвърдиха размяната на 120 души. Според съветското министерство на защитата 60 военнослужещи са били върнати от „ следената от Киев територия “. Украйна е получила 60 пандизчии в подмяна, сподели Андрий Йермак, шеф на кабинета на президента на Украйна.
Русия твърди за украински обстрел
Обстрел от украинските сили умъртви минимум шестима цивилни в следения от Русия град Донецк във вторник, заяви назначения от Русия началник на следения от сепаратистите източен украински град Донецк Алексей Кулемзин. Ръководителят на така наречен Донецка национална република (ДНР) Денис Пушилин сподели, че украински обстрел е умъртвил народен представител в Народния съвет на самопровъзгласилата се република Мария Пирогова.

Дмитро Живицки, губернаторът на Сумска област на съветската граница, сподели, че няколко души са били ранени, когато съветските сили са изстреляли 226 снаряда по седем обитаеми места денем.
Блинкън: Не насърчаваме Украйна да нанася удари на територията на Русия
Съединени американски щати нито са насърчавали, нито са оказвали помощ на украинците за нанасяне на удари на територията на Русия, съобщи нощес държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, само че той още веднъж затвърди решимостта на Вашингтон да се увери, че Киев разполага с нужното съоръжение, с цел да се пази, съобщи Ройтерс.

Припомняме, че трето съветско летище беше подпалено през вчерашния ден от удар на дрон, ден откакто Украйна показва явно нова дарба да прониква на стотици километри във вътрешността в съветското въздушно пространство с набези против две съветски военновъздушни бази.

Украйна не пое непосредствено отговорност за ударите, само че все пак ги отпразнува. Ударите убиха трима души и повредиха бомбардировачи с огромен обхват и склад за гориво, твърди Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че е склонен с мненията на Блинкен за нуждата от дълготраен мир в Украйна, само че Москва не вижда вероятност за договаряния „ сега “. Той добави, че с цел да се проведат договаряния с евентуални сътрудници, Русия ще би трябвало да извърши задачите на своята „ специфична военна интервенция “.

Американските законодатели се съгласиха да дават на Украйна минимум 800 милиона $ спомагателна помощ през идната година, съгласно обобщение на законопроекта за отбранителна политика за 858 милиарда $, показан във вторник, съобщи Ройтерс.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР