Снимка: АрхивФинансова инспекция на АДФИ освети пълен разгул с представителните

...
Снимка: АрхивФинансова инспекция на АДФИ освети пълен разгул с представителните
Коментари Харесай

Пари на държавното дружество „Национална компания индустриални зони“ са харчени за бижута и парфюми

Снимка: Архив

Финансова ревизия на АДФИ освети цялостен разгул с представителните разноски в едно от държавните сдружения към икономическото министерство – „ Национална компания индустриални зони “. Години наред членовете на борда на шефовете са пръскали пари за персонални и първокласни покупки, представяйки ги безпричинно за представителни разноски. Купувани са златни произведения, парфюми, козметика, домашни използва и посуда. Ограниченията защо може да се регистрират представителни разноски са нарушавани всеобщо, като при някои членове на директорския ръб съвсем цялата полагаема се сума е разходвана непозволено.

Това демонстрира финансова ревизия на НКИЗ ЕАД, оповестена от АДФИ през вчерашния ден. АДФИ към този момент е длъжна да разгласява отчетите от инспекциите със съответната отбрана на персонална информация и други предпазени данни като комерсиална загадка.

АДФИ е проверила за правомерност регистрираните представителни разноски в сдружението за интервала юни, 2019 – юли, 2023 година, като е анализирала тези разходи по две линии – представителни разноски по партидата на самото сдружение и представителни разноски по персоналните партиди на обособените членове на директорския ръб. През този интервал в борда на шефовете са се извъртели общо 17 души, като са изследвани представителните на всеки един от тях. При съвсем всички са открити фрапантни нарушавания, като най-сериозните като сума са при изпълнителния шеф. Името и позицията не са посочени, само че от документа излиза наяве, че изпълнителният шеф е имал право съгласно вътрешните правила на най-високи представителни разноски – 12 000 лева на година през 2019, увеличени на идната година на 18 000 лева

Единственият член на борда на шефовете с насъбрана толкоз огромна сума за представителни е лице, отчело за проучвания интервал 72 477 лева Годишните предели също дават отговор на размер, вероятен единствено за изпълнителния шеф. В този интервал изпълнителен шеф съвсем без спиране е Антоанета Иванова – Барес. Инспекторите откриват, че 48 298 лева от цялата сума са непозволено изхарчени за разноски, които не се признават за представителни. Правилникът за използване на закона за Данък добавена стойност признава за представителни цели разноски за посрещане, престой и изпращане на посетители и делегации, нощувки, консумация на храна и питиета, образуване на настоятелен срещи, тържества, развлекателни мероприятия екскурзии. Вместо това изпълнителният шеф е отчел разноски от рода на дрехи и обувки, бижута, златни произведения, парфюми, козметика, очила, домашни използва, ваучери и други

Подобни неприемливи разноски са отчели и доста от членовете на борда на шефовете, като към разноските за облекла и обувки е добавено и гориво.

 При лице, отчело 18 309 лева представителни разноски, 9672 лева са регистрирани за облекла, обувки, диоптрични очила и гориво. Има членове на борда, при които нарушаването се приближава до 100%. Така човек, получил 7 407 лева за представителни потребности, е съумял да изразходва непозволено 7026 лева от тях. Лице, получило 5002,64 лева, е изразходвало безусловно цялата сума в прорез с разпоредбите – за гориво. В борда има и двама членове, които съвсем нямат нарушаване – човек, получил 2071 лева, и втори член с представителни разноски в размер на 2469 лева, от които не са му приети единствено 13 лева – лятна течност за чистачки.

Неправомерно са изразходвани и средства по партидата на самото сдружение. За представителните разноски на името на компания директорският ръб не е приел никакъв предел. Проверката е открила, че над 40% от регистрираните 143 762 лева представителни разноски на компанията са проблематични. 50 586 лева се оказали погрешно осчетоводени разноски за рекламни материали, 14 109 лева са платени още веднъж за всякакви непозволени покупки – облекло и обувки, уреди за стопляне на храна, люлка, шезлонг, вауери за магазин за обувки, медали и така нататък За 4194 лева от тази сума отминалостта е изтекла и не може да се предяви имуществена отговорност, се акцентира в отчета на АДФИ.

По-голямата част от непозволено изразходваните представителни суми са били непринудено импортирани по време на инспекцията – 109 220 лева За 11 575 лева е ангажирана цялостна имуществена отговорност. Проверка на „ Сега “ в комерсиалния указател демонстрира, че НКИЗ е излязла през 2022 година на облага в размер на 11.5 млн. лева, като сериозна част от приходите са пристигнали от продажба на парцели и права за тях.
РЕЦИДИВ

Постоянната промяна на екипите в министерствата, на управите на държавните компании и новият часовой в локалната власт не са повлияли удобно на спазването на закона за публичните поръчки, закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш и останалото обвързвано законодателство. Само в границите на третото тримесечие – от юли до септември, които не са толкоз натоварени около отпуските, АДФИ е открило 220 нарушавания и е съставило 180 акта за административни нарушавания. Проблемите са установени при 146 финансови инспекции и инспекции, в хода на които са оценени 243 публични поръчки и 516 контракта за осъществяване. От началото на годината до края на септември установените от финансовите инспектори нарушавания са 1048.

Прегледът на типовете нарушавания, установени в предходните месеци, демонстрира, че при НКИЗ има рецидив. Това е един от възложителите с най-вече нередности в отчета за второто тримесечие на годината. Установени са общо 62 нарушавания и са издадени 55 акта за административни нарушавания.

С доста нарушавания и забавно развиване на връзките с хазната е и някогашният кмет на община Силистра Юлиян Найденов, който е следвало да заплати персонални санкции за установени нарушавания, само че вместо това дал сумата 9 527 лева от касата на общината. Нарушението е открито в хода на повторна ревизия. Много сериозна щета бе открита в община Елин Пелин – в размер на 482 223 лева за неизпълнени действия, по които предоставените задатъци не са възобновени на общината. Дейностите са осъществявани в интервала 2004-2015 година и давностният период е изминал.

Инфо: segabg.com

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР