Колко струва регистрацията на домашен любимец? От какво зависи размерът

...
Колко струва регистрацията на домашен любимец? От какво зависи размерът
Коментари Харесай

Колко струва регистрацията на домашен любимец: От какво зависи размерът на данъка?

Колко коства регистрацията на домакински любим? От какво зависи размерът на налога? Отговор на тези въпроси ще получите в идващите редове.

Размерът на налога варира според от местоположението

Притежанието на домакински любим може да донесе наслада и компания, само че наред с това, изисква и отговорности, в това число финансова грижа. В доста градове и общини в България е наложително притежателите на кучета да записват своите любимци и да заплащат годишен налог. В тази публикация ще разгледаме какви са разноските, свързани с регистрацията на домашния любим, и за какво е значимо да се съблюдават разпоредбите.

Какви са разноските за регистрация?

- Размерът на налога варира според от местоположението и може да е друг в обособените общини. В множеството случаи сумата за регистрация на домакински любим (куче) е сред 20 и 30 лв. годишно. Например:

- В уеб страницата на Столична община написа, че  годишната такса е 24 лв..

- В уеб страницата на община Пловдив открихме, че  сумата е 30 лв. годишно.

- В община Варна данъкът за куче е 20 лв..

Важно е да се означи, че има разнообразни облекчения и освобождавания от таксата. Например, притежателите на кастрирани кучета постоянно са освободени от налог, като тласък за попречване на безконтролното размножаване на животни. В Столична община кастрирано куче не предстои на налог, в случай че процедурата е документирана, написа bTV. Освен това, кучета, които са служебни (като полицейски или спасителни), както и тези на хора с увреждания, също нормално не се таксуват с налог.

Какви са стъпките за регистрация?

Процедурата по регистрация на домакински любим нормално включва няколко стъпки:

Посещение при ветеринарен доктор

Важно е кучето да има подложен микрочип, който служи като средство за идентификация. Повечето ветеринарни лекари оферират тази услуга, а цената за слагането на микрочип варира към 20-40 лв..

Първоначална регистрация в общината

След като кучето има микрочип, притежателят би трябвало да подаде заявление за регистрация в локалната община. Необходимите документи нормално включват:

- Данни за притежателя и животното.

- Сертификат от ветеринар за подложен микрочип и осъществени имунизации (особено против бяс).

Заплащане на таксата

След подаване на заявката, притежателите заплащат дължимата сума. Плащането може да се извърши на каса в общината или онлайн, в случай че тази алтернатива е налична.

 

Получаване на регистрационен номер

След сполучлива регистрация, на притежателя се издава документ за заплатен налог, както и регистрационен номер или идентификационен знак за кучето.

Какво се случва при неспазване на закона?

Неспазването на условието за регистрация може да докара до санкции, които варират според от общината. В Столична община, да вземем за пример, санкцията за нерегистрирано куче е към 200 лв.. Освен това, при инспекции на публичните места, общинските инспектори могат да наложат наказания на притежатели, които не съблюдават разпоредбите.

Защо е значимо да регистрирате своя домакински любим?

Регистрацията на домакински любим не е просто административно обвързване. Тя е част от по-широката система за надзор и ръководство на популацията на домашни и безстопанствени животни. Чрез слагането на микрочип и спазването на разпоредбите, вие освен осигурявате по-голяма сигурност на своя любим, само че и допринасяте за хуманното отношение към животните като цяло.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР