Снимка: AP/БТА Осемдесет и седем годишният папа изглеждаше в добро

...
Снимка: AP/БТА Осемдесет и седем годишният папа изглеждаше в добро
Коментари Харесай

Папа Франциск спази отново ритуала: Изми нозете на 12 затворнички

Снимка: AP/БТА

Осемдесет и седем годишният папа изглеждаше в положително здраве, макар че през последните дни здравословното му положение даваше мотив за безпокойствие заради повтарящи се инфекции, които на няколко пъти му попречиха да прочете проповедите си.

" Всички ние претърпяваме дребни и огромни неуспехи ", сподели папата в спонтанна проповед по време на литургията, отслужена в двора на центъра за задържане, където са затворени към 370 дами.

Измиването на нозете е " жест, който ни приканва да служим на другите ", добави той като преди ритуала се ръкува със затворничките.

Снимка: AP/БТА

В християнската традиция Велики четвъртък е денят, в който Христос измива нозете на апостолите си по време на Тайната вечеря. Ритуалът се е запазил в цялото християнство, като се изключи някои клонове на протестантството, показва Агенция Франс Прес.

Той е главен миг от Страстната седмица, която отбелязва последните дни на Христос преди възкресението му.

От избирането му през 2013 година за глава на Римокатолическата черква папа Франциск на няколко пъти посещава затвори и бежански центрове на Велики четвъртък, където измива нозете на някогашни мафиоти, заболели и маргинализирани хора.

Утре вечерта той ще оглави възстановка на Кръстния път в Колизеума - събитие, на което той не съумя да участва през 2023 година по здравословни аргументи, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР