Снежната покривка и заледяването по пътищата често са изненада не

...
Снежната покривка и заледяването по пътищата често са изненада не
Коментари Харесай

Ще станем ли по-добри шофьори, ако изкараме курсовете през зимата?

Снежната завивка и заледяването по пътищата постоянно са изненада освен за почистващите компании и общините , само че и за водачите . Най-вече за тези, които не знаят и не мога да карат безвредно в зимни условия. През студените месеци се намалява и броят на искащите да запишат шофьорски курс по отношение на пролетните и летните месеци. Според ръководителя на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България /АКАБ/ Красимир Георгиев това се дължи на българската народопсихология и до момента в който задачата в другите страни, е хората да се научат да карат, то у нас е да се вземе брошура . За „ БНР “ той показа тезата си, че тези, които преминат през курса през зимата стават по-подготвени водачи по отношение на останалите.

„ Наистина курсът е по-труден. Но те могат да усетят сцеплението на гумите с пътя, особеностите при ръководство в заледени сектори, при понижена видимост, даже при минусови температури “, посочи специалистът.

Това е измежду аргументите с сътрудниците му от АКАБ да поддържат предлагането за полигони за ръководство на автомобил в рискови условия по образеца на други страни в Европа. Георгиев изяснява, че при аквапланинг , лед , дъжд , сняг и хвърлянето на пясък , през зимата, който през пролетта не се почиства, водят до понижаване на сцеплението и загуба на надзор над колата при завой. Според него основната причина за катастрофи е факторът „ изненада “ , върху който можем да влияем с добра подготовка .

Полигонът, за който приказва министърът на превоза, е друг от тези преди време, употребявани най-много за паркиране и с конуси. Експертът разясни, че на тях ще се създадат локви , с цел да се усети аквапланингът. Ще има завои с противоположни наклони . През летния сезон ще има опесъчени сектори , а през зимния – заледени . Георгиев не изключва с въвеждането на новите полигони да нарастне и курсът, само че съгласно него „ не може да ядем първо, второ и трето, а да ни таксуват единствено за първо “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР