Снеговалежът не само не е необичаен, но ако се върнем

...
Снеговалежът не само не е необичаен, но ако се върнем
Коментари Харесай

Най-студеният април у нас е през 1997 г., рекордът е по 5-6 дни сняг в столицата

Снеговалежът освен не е необикновен, само че в случай че се върнем 60 година обратно и преброим какъв брой дни със снежна завивка е имало в София, е имало много случаи на сняг през април. Като рекордьори са средата на 90-те години, когато е имало по 5-6 дни сняг през април в столицата. Това описа климатологът доктор Симеон Матев пред Нова тв.

Той даде образец с 1997 година, когато е бил най-студеният април в нашата история освен за София, само че и за цялата страна. През 1996-1997 година снежната завивка в планините бе 250-300 см. Това не е толкоз рядко събитие, и през последните години имаме сняг през април.

Ако върнем от 2000 година насам, за разлика от другите месеци, април демонстрира зъби и рога, опълчва се на световното стопляне, има години с негативна особеност, въпреки множеството време да е било по-топло.

Още предходната седмица тук-там в Източна България падна под минус 8 градуса, там тук-там плодове на дърветата няма да има. В цялата страна растенията не са се развили чак толкоз, че да пострадат, все пак ще има провали. Но ще има още сериозни минимални температури за овошките, предвижда Матев.

Студеното и хладно време ще продължи и идната седмица. Около четвъртък-петък ще има покачване на температурите. Но ще има условия за валежи. По сериозните превалявания ще са на 10-11 април, изключително в източните елементи на страната.

Като нямаме зима, когато му е времето, зимата идва, когато тя си пожелае, разяснява метеорологът. Температурите са с 8-10 градуса под нормалните. Но извадихме шанс, тъй като Белград си счупи върха за снежна завивка през април - там тя е 17 см, изясни Матев. Но изобилните снеговалежи най-малко за тази седмица завършиха, добави той. Това бил един от най-дългите поднормени интервали, които имаме въобще.

Ако април е дъждовен, годината ще е добра, тъй че не би трябвало да униваме, заключи Матев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР