Снастъпването на втората годишнина от войната все още не е

...
Снастъпването на втората годишнина от войната все още не е
Коментари Харесай

Войната между Украйна и Русия: Експерти прогнозират как ще продължи конфликтът

Снастъпването на втората годишнина от войната към момента не е ясно по какъв начин тя ще завърши.

И по този начин, какво евентуално ще забележим през идващите 12 месеца? Разговаряхме с специалисти, с цел да получим техните прогнози.

" Русия ще се насочи към тези региони по-късно "

Професор Майкъл Кларк , анализатор в региона на сигурността и защитата, споделя пред Sky News:

Украйна може и да загуби още от територията, която защитаваше през останалата част от тази година, само че ще работи интензивно, с цел да набере сили за 2025 година и да убеди западните сили, че в последна сметка може да надделее против съветското настъпление.

Русия ще се опита да превземе Краматорск и Славянск, което на процедура ще ѝ даде целия район Донбас, споделя проф. Майкъл Кларк.

В морето украинците ще се опитат да се възползват оптимално от натиска, който могат да окажат върху Крим посредством възходящите си триумфи в западната част на Черно море.

Във въздуха Русия се възползва оптимално от естественото си числено преимущество, само че Киев ще се надява, че ще успее да обърне въздушната война, с цел да задържи съветските самолети по-далеч от фронтовите си региони, проучва проф. Кларк.

Но най-важно от всичко ще бъде съревнованието за военно произвеждане сред двете страни.

Русия сигурно може сама да превъзхожда Украйна по произвеждане.

Украйна може да създава доста положителни и новаторски военни ресурси, само че може да доближи равнищата на съветското произвеждане единствено с цялостната поддръжка на западните сили.

Това ще бъде най-важният - и най-несигурният - фронт в тази война през идната година, сочи още анализът на проф. Майкъл Кларк.

" Украйна евентуално ще загуби останалата част от Донбас "

Експертът по сигурност и спорове доктор Хюсеин Алиев споделя: 

Киев ще претърпи " по-сериозни териториални загуби " през идващите 12 месеца, споделя той.

Разсъждавайки върху неотдавнашното рухване на Авдеевка, той изяснява, че неналичието на тактически запаси и муниции - проблеми, с които украинците се сблъскаха по време на " провалената " отбрана на Бахмут през 2023 година - не престават да основават проблеми.

" При настоящето състояние Украйна е мощно подвластна от задграничните доставки на муниции и оръжия, защото две години след началото на спора вътрешното всеобщо произвеждане на муниции към момента изостава, даже когато става въпрос за съществени муниции, като мини или минохвъргачки ", сподели той.

В съпоставяне с това Русия е станала бърза и ефикасна в " институционалната акомодация и образование ", прибавя доктор Алиев.

" Всяко отсрочване от страна на Украйна евентуално ще докара до по-сериозни териториални загуби " , безапелационен е Алиев и предизвестява, че неналичието на създадени в страната артилерийски снаряди и дронове може да има тежки последствия.

" Ако Украйна не се ангажира с построяването на отбранителни укрепени позиции и не усили вътрешното произвеждане на муниции, както и не усъвършенства мобилизацията и набирането на персонален състав, тя евентуално ще загуби останалата част от Донбас през тази година, както и някои територии на юг ", сподели той.

" Поражението на държавното управление в Киев може да наподобява осъществимо до края на годината "

Редакторът по интернационалните въпроси Доминик Уагхорн разяснява: 

И двете страни в тази война сега са ангажирани със тактиката, която Америка назовава " задържане и създаване ".

Неспособни да реализират пробив, Русия и Украйна се надяват да задържат линията, до момента в който укрепват силите си.

Очаква се това да продължи през цялата година, в случай че Западът не реши да даде на Украйна уверено качествено преимущество - нещо, което до момента през целия този спор беше прекомерно страхливо и внимателно, казва Доминик Уагхорн.

Ако до края на този интервал на консолидация Украйна не получи доста по-значителна поддръжка, Русия евентуално ще има преимущество.

Страните от НАТО разполагат с доста по-голяма икономическа и военна мощност, само че всяка от тях е решила да не показа задоволително от нея, с цел да даде на Украйна средства за изпъждане на нашествениците, споделя още Доминик Уагхорн .

Украйна получи задоволително, с цел да продължи войната, а не с цел да я завоюва. Сега има подозрения дали ще й бъдат изпратени задоволително средства, даже с цел да устои, сочи още анализът на Уагхорн.

Руският водач Владимир Путин знае, че оцеляването му зависи от това да не загуби войната, тъй че предстоящо подхваща всички ограничения, с цел да избегне тази опция .

Той милитаризира стопанската система и взема защитни ограничения, с цел да избегне неизбежните последствия от възходящия брой на жертвите.

Той забрани на един от антивоенните си противници да се кандидатира на идните президентски избори и наподобява към този момент е умъртвил най-изявения критик на нашествието му в Украйна - Алексей Навални, споделя Доминик Уагхорн.

Русия заобикаля западните наказания.

Последният образец за това е разкриващото проучване на Ед Конуей.

И е привлякла поддръжката на Северна Корея и, наподобява, по-скоро на Китай, с цел да си обезпечи доставки на муниции и оръжия, които надалеч надвишават боеприпасите, изпращани от всички западни поддръжници на Украйна, взети дружно.

Все още има и подозрения по отношение на силата на военната и финансовата поддръжка, която Америка е подготвена да изпрати на Украйна.

Огромната машина за дезинформация на Путин е посяла подозрения в съзнанието на доста хора на Запад по отношение на правата и грешките на войната и възможностите за победа, сочи проучването.

Той е намерил потребни проводници на своите неистини и полуистини, умишлено или не, в лицето на американския пропагандист Тъкър Карлсън, написа в своето проучване Ед Конуей.

Украйна реализира някои триумфи по море, потопявайки няколко съветски военни кораба, само че отстъпва територии в сухопътната война, въпреки и последователно.

Но посоката на придвижване против Украйна евентуално ще продължи.

Ако Западът не реши да ускори поддръжката си, с цел да противодейства на мощта на съветската военна стопанска система и на поддръжката на съдружниците си, към края на годината евентуално ще се стигне до сериозна точка, когато провалянето на държавното управление в Киев може да стартира да наподобява осъществимо.

Тогава Западът може да научи какъв брой откровен е Владимир Путин, когато упорства, че няма да нападне идващите страни от НАТО, с всичко, което може да докара до това за световната сигурност.

" Руските провали ще стават все по-тежки "

Бившият почитан офицер от военното разузнаване и сигурността Филип Инграм  коментира: 

Пораженията ще останат големи и за двете страни, само че ще стават " все по-лоши " за Русия, защото Западът укрепва защитата на Украйна.

" Русия разчита на Северна Корея и Иран, а това не вещае нищо добро; западната отбранителна индустриална база, нейните производители на муниции най-сетне се разсънват ", сподели той.

Междувременно той съобщи, че Украйна е провела " майсторски клас по стратегическо маневриране " с интервенциите на Изпълнителната организация за специфични интервенции (ИАСО) в окупираните територии и в Русия.

Това включваше убийства, дерайлиране на железопътни линии, взривяване на заводи и петролни рафинерии, както и военни щабове, летища и логистични хранилища, които бяха атакувани с оръжия с огромен обхват, а съветският Черноморски флот беше обезсилен, изясни Инграм.

" Това, съчетано с обновените западни доставки, ще разреши на Украйна да си възвърне многостранната самодейност ", сподели той.

Но дали това ще докара до бърз завършек на войната? Инграм споделя, че това е " доста малко евентуално, в случай че в Москва не настъпи сериозна смяна ".

" Вярвам, че ще приказваме за руско-украинската война след още 730 дни " , добави той.

" След още 730 дни обаче Русия ще бъде доста отслабена, тя просто не може да си разреши повече, до момента в който на Запад достъпността е просто политическо решение, защото цената за загубата на Украйна е доста по-висока ", споделя той.

" Именно това ще подсигурява продължаващата поддръжка на Запада, без значение от развоя на изборните резултати. ", казва Филип Инграм.

" Третата година от войната може да се окаже по-трудна за Зеленски ", добавя Инграм.

Военният анализатор Шон Бел споделя:

Ключът към ориста на Украйна е в ръцете на Владимир Путин, а 2024 година може да се окаже доста сложна година.

" Въпреки че политическата поддръжка на Запада за президента Зеленски наподобява релативно постоянна, превръщането на тази изразителност в непрекъснати доставки на оръжия, които печелят борби, се оказва все по-трудно " , прибавя той.

" Западните военни ковчези са изчерпани, а без оръжия и муниции вероятностите пред Украйна са мрачни. ", коментира Шон Бел.

Той обаче показва, че Русия ще се изправи пред същото предизвикателство и ще се опита да развие връзки със Северна Корея и Иран, с цел да усили личната си отбранителна индустриална база, финансирана от възходящите доходи от нефт.

" Президентските избори могат да се окажат решаващи ", споделя той.

" Смяната на администрацията в Съединени американски щати може да докара до понижаване на финансовата и военната поддръжка за Украйна през идната година ", предвижда той.

" Дори и с голяма поддръжка през 2023 година Украйна не съумя да пробие съветските линии. Всяко понижаване на поддръжката може да се окаже решаващо ", проучва Шон Бел.

" А откакто президентските избори в Русия са зад тила му, Путин може да се почувства обнадежден да " удвои " специфичната си военна интервенция в Украйна ", добавя той.

" Втората година от този спор стартира с възприятие на оптимизъм за идната украинска пролетна атака ", напомня Бел.

„ Въпреки това, без решителна, поредна и надеждна западна тактика за доставяне на Украйна с оръжията и боеприпасите, от които се нуждае, с цел да надделее, това може да се окаже доста по-трудна година за президента Зеленски. “

„ Западът не може да си разреши неверни калкулации през 2024 година “

Изследователят Ярослава Барбиери споделя:

2024 ще бъде годината, в която Западът ще играе жизненоважна роля.

Докато тя предвижда, че Русия ще резервира преимуществата си в материални и човешки запаси, тя има вяра, че Европейски Съюз и НАТО ще се " съществено ангажират " с подобряването на отбранителните качества на Украйна.

През 2022 година Западът подцени способността на Украйна да се бие. През 2023 година Западът подцени способността на Русия да се възвърне от военните си неуспехи и да поддържа дълготрайна война “, сподели тя.

„ Политиката на капково подаване на оръжия в Украйна отразява илюзията на западните държавни управления, че поддръжката за успеха на Украйна може да значи нещо друго от нанасяне на уверено проваляне на Русия ", добавя Ярослава Барбиери.

„ 2024 е годината, в която Западът не може да си разреши още веднъж неверни калкулации. “

„ Бъдещето на войната зависи от това Западът да се помири с действителността, че това е екзистенциална война освен за Украйна, само че и за Запада като цяло ", добавя Барбиери.

Според нея в най-хубавия случай Доналд Тръмп ще остане отвън Белия дом и западните сили ще изготвят пореден проект по какъв начин да употребяват замразените активи на Русия в интерес на Украйна.

На собствен ред Украйна ще ускори мобилизацията, ще задържи отбранителните линии и ще построи противовъздушната си защита.

Тя споделя, че по-късно Киев ще усили офанзивите с дронове, изключително в Крим, и ще придобие качества за прецизни удари на далечни дистанции, с цел да удря надълбоко зад вражеските линии.

„ Заедно тези фактори ще разрешат на Украйна да възвърне потенциала си за осъществяване на широкомащабни настъпателни интервенции през 2025 година “, добавя Ярослава Барбиери.

Най-лошият сюжет обаче би видял „ завръщането на американския изолационизъм и европейската политическа парализа “.

„ Изправени пред изострен дефицит на снаряди, украинските бойци ще бъдат принудени да понижат военните интервенции “, изясни тя.

Неспособността на Украйна да попълни бойната си мощ би изострила назряващото напрежение в украинското общество.

„ Кремъл ще продължи да употребява всеки симптом на съмнение на Запада, с цел да прокара разказа, че Украйна не може да завоюва тази война и че договарянията за договорка при изискванията на Москва са единственият вид ".

„ На собствен ред това може да докара до нова вълна от украински бежанци ", споделя още Ярослава Барбиери.

„ Ключовата поддръжка на Съединени американски щати е в салдото “

Американският ни сътрудник Марк Стоун споделя:

Войната в Близкия изток ненапълно засенчи всемогъщия и дълготраен спор във Вашингтон по отношение на финансирането на Украйна.

На място в Източна Украйна Владимир Путин има превъзходство.

Европейските външни министри, които се срещат тук, в Ню Йорк, даже не се пробват да настояват противоположното.

Във Вашингтон дребна, само че авторитетна група политици на Тръмп, представляващи съмняващи се гласоподаватели в цялата страна, блокират законопроект за изпращане на нов голям транш от оръжия в Украйна.

Няма безусловно никаква гаранция, че ще разрешат да мине.

Учудващо е, че европейските външни министри, които са в Организация на обединените нации, с цел да отбележат годишнината, концентрират посланията си върху Америка, а не върху Русия.

С много недодялан език те приканват Америка да се засилва и да продължи да поддържа Украйна.

„ Това е в полза на американския народ “, споделиха външните министри на Англия, Германия и Полша на събитие на 5-то авеню, напомня Марк Стоун.

Това е известие, което към момента не е пристигнало в Америка, прибавя той.

Посланието „ Америка на първо място/сигурността стартира вкъщи “ и объркването по отношение на преимуществата на финансирането на далечна война са дълбоки в доста елементи на Америка.

И не забравяйте – вероятностите за войната в Украйна може да се трансформират още по-дълбоко, в случай че Доналд Тръмп бъде определен през ноември.

Наближаваме миг в тази дълга война, в който ориста може да се промени надълбоко, приключва своя разбор Марк Стоун.

*Заглавната фотография е илюстративна

* Във видеото: Две години война в Украйна: Надеждата за мир продължава да наподобява далечна

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР