Снабдяването на Европейския съюз с природен газ е подсигурено за

...
Снабдяването на Европейския съюз с природен газ е подсигурено за
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Европа има газ за тази зима, но следващата ще бъде предизвикателство

Снабдяването на Европейския съюз с природен газ е подсигурено за идната зима, само че идната година ще бъде предизвикателство, съобщи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи ДПА.

" Нашите газохранилища са цялостни на 95% и ние сме в сигурност за тази зима. Нашето предизвикателство ще бъде зимата през идната година ", уточни тя на интернационална конференция по сигурността в Манама, Бахрейн.

Фон дер Лайен разказа напъните на Европейски Съюз да размени съветския енергиен импорт, изключително на съветски природен газ след нахлуването на Москва в Украйна,  в опит да постави завършек на дългогодишната взаимозависимост.

" Преди да стартира войната, Европа беше най-големият клиент на сила за Русия, само че девет месеца по-късно това се промени фундаментално ", означи председателката на Европейска комисия.

Русия " съзнателно " прекъсна 80% от своите доставки на синьо гориво по тръбопроводите за Европа, което докара до " тектонични промени в енергийния пейзаж ", сподели фон дер Лайен.

" Въпреки това блокът съумя да размени множеството от тези количества с помощта на " надеждни снабдители " като Норвегия и Съединени американски щати, като Европейски Съюз приключва " вечно " зависимостта си от съветските изкопаеми горива. " - добави тя.

Фон дер Лайен повтори предходно предизвестие по отношение на доставките на газ в Европейски Съюз за зимата през 2023/24 година, направено по-рано през ноември, когато сподели пред Европейския парламент, че блокът рискува да има дефицит на към 30 милиарда кубични метра полутечен природен газ (LNG).

Междувременно тя означи, че Иран също е изправен пред вероятността за нови наказания от страна на Европейски Съюз и Запада поради доставката на дронове на страни като Русия: 
" Координираме се с сътрудници и съдружници, с цел да предприемем спомагателни наказания против Иран в отговор на разпространяването на ирански дронове. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР