Сн. БГНЕС Протестиращите майки на деца с увреждания, които от

...
Сн. БГНЕС Протестиращите майки на деца с увреждания, които от
Коментари Харесай

Вместо да му се “махнат от главата“, майки поискаха от премиера още оставки и реформи


Сн. БГНЕС

Протестиращите майки на деца с увреждания, които от началото на юни са в неопределен митинг с палатков лагер пред Народното събрание, излязоха в сряда с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което сложиха редица условия и претенции. Вместо да му се “махнат от главата “, както разпореди той преди седмица, те настояха за промени с ангажирането на европейски специалисти от страни с сполучливи модели в интеграцията на хората с увреждания, анулация на националното посланичество на организации на хора с увреждания, следствие на активността на синдикатите и още оставки в общественото министерство с изключение на тази на освободената по-рано денем Росица Димитрова, която се елементарни с поста след скъпо пътешестване до Ню Йорк.

На първо място протестиращите майки желаят да се анулира националното посланичество на пациентските организации и неправителствени организации на и за хора с увреждания и да се разпусне Националният съвет за интеграция на хора с увреждания. Те неведнъж са се противопоставяли на активността на национално представителните организации, които съгласно тях са казионни и са виновни за насъбраните през годините проблеми.

Майките упорстват да бъдат спрени дотациите за тези организации „ заради потвърдена крещяща неефективност, директно обвързвана с неефективността на Министерството на труда и обществената политика “.

В писмото си те упорстват още да се проверява активността на синдикалните организации КНСБ и КТ “Подкрепа “ и да се откри какъв брой са усвоените от тях средства от държавния бюджет на, от планове по оперативни стратегии на Европейския съюз, от дарения от задгранични фондации и частни лица в интервала от тяхното основаване до сегашния миг.

Родителите желаят още да бъде освободена от служба зам.-социалния министър Зорница Русинова в “качеството ѝ на дълготраен чиновник в Министерство на труда и обществената политика, която като някогашен обществен министър, позволи циничното делене на хората с увреждания посредством разпределяне на 930 лева за децата до 18 годишна възраст, без да е налице действителна визия за потребностите на хората с увреждания “.

Те желаят и да се потърси отговорност от подалата към този момент оставка заместник-министър Росица Димитрова за “доказана некадърност да оцени аргументите за проблемите в системата и разрешила си в условия на ескалиращи протестни дейности на майки на деца с увреждания в цялата страна, да участва на конференция на Организация на обединените нации в Ню Йорк и безконтролно и безогледно да излъже, че България отбелязва прогрес в политиките за хората с увреждания и използването на Конвенцията на Организация на обединените нации “. За последното си искане родителите са сложили период до 1 юли.

В същия период майките на деца с увреждания желаят от премиера да предприеме самодейност посредством посолствата на други европейски страни с добре развита обществена политика за хората с увреждания, да бъдат поканени специалисти, с цел да подкрепят осъществяването на промените, свързани със бранш увреждания в България.

Също в период до 1 юли 2018 година те упорстват да бъде изработен цялостен доклад с точни данни за размера на средствата, изразходвани за издръжката на общественото, здравното и просветителното министерство, както от националния ни бюджет, по този начин и от европейски стратегии и планове, свързани с хората с увреждания от момента, в който е утвърдена Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания. Данните следва да бъдат оповестени в уеб страницата на Министерски съвет и да бъдат оповестени посредством националните медии, написа в писмото.

“Уважаеми господин Борисов, настояваме да деянията политическа воля и да потърсите отговорност за неефективната активност на Министерството на труда и обществената политика и национално показаните организации, ощетявала години наред цялото ни общество и европейските данъкоплатци с неефективно асимилиране на средства в огромни размери. А ние ще продължим с митингите си с всички разрешени от закона форми, в това число посредством съдействието на европейските институции. Ограбването на обществото посредством хората с увреждания в България би трябвало да бъде прекъснато! С промени! “, приключва писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР