сн: Архив Столичната община ще се опита за пореден път

...
сн: Архив Столичната община ще се опита за пореден път
Коментари Харесай

Пети опит на Столична община за концесия на спирките на транспорта


сн: Архив

Столичната община ще се опита за следващ път да разгласи концесия за спирките на градския превоз. Документацията за състезанието за следващ път е модифицирана и другата седмица ще бъде импортирана от кмета Йорданка Фандъкова за разискване в общинския съвет.

Първоначалният ѝ вид планува да се търсят концесионери за 2610 спирки в града. Частните компании ще имат уговорката да подменят оборудванията за своя сметка и да заплащат на общината най-малко по 48 000 евро концесионна такса за период от 15 години. В подмяна на това те ще могат да печелят от рекламата и павилионите по част от спирките.

Това оповестиха в петък зам.-председателят на транспортната комисия към общинския съвет Зафир Зарков и шефът на Центъра за градска подвижност Христиан Петров. Двамата неколкократно повториха, че концесионирането на спирките е опция да се освободи обществен запас за други вложения, а поддържането на оборудванията към този момент няма да е ангажимент на Центъра за градска подвижност.

Пореден опит

През 2016 година локалната администрация даде ход на четвъртия опит за отдаване на спирките на концесия. Тя обаче беше подложена на критика от общинските съветници, приемането ѝ беше спряно, а изискванията - модифицирани.

Както и в противоречивия вид от преди към две години, по този начин и в този момент спирките, които ще се дават на концесия, са разграничени в четири пакета. Във всеки от тях влизат сред 622 и 695 уреди. Сред тях има спирки в центъра, по натоварени булеварди, само че и в крайните квартали. Една компания може да кандидатства за най-много два лота, в това число и посредством свързани лица. Така съгласно общинарите ще се избегне опцията за цялостен монопол в бранша.

Реклама и павилиони

Бъдещите концесионери ще имат право да сложат рекламни детайли на общо 400 спирки с навеси. В предходния вид на документите местата за реклама бяха 1100. Рекламните пана се понижават след рецензии, че градската среда ще бъде претрупана от реклами.

В модифицираните условия се усилва броят на лавките - от 214 на 300. На този стадий се предлага в павилионите да се оферират пакетирани храни, питиета, цигари, вестници и списания. Зарков позволи, че при разискването на документите в общинския съвет може да се прибавят и други неща като разпространяване на талони за хазартни игри.

Общо спирките с навеси би трябвало да са 1498 при под 1100 сега. Съществуващите уреди с заслон би трябвало да бъдат сменени с нови. Спирките и всички други детайли в тях като кошчета, табла, осведомителни табели за маршрутите на градския превоз ще са по типови планове, създадени от общината. Павилионите обаче може да са по корпоративни планове, с цел да се резервира комерсиалната марка на дадения търговец.

Концесионната такса за всеки от пакетите е най-малко към 48 000 евро. В предходния вид тя варираше сред 53 000 и 68 000 лв. на година според от зоната.

Изисквания

Кандидатите за концесията би трябвало да са оператори на сходни преместваеми обекти, търговски обекти или на рекламни уреди. Трябва да оперират в тези бизнеси от най-малко 3 години и за същия интервал да имат избран най-малък оборот от тази активност. Ако аплайват за един пакет, приходите им за три години би трябвало да са най-малко 2.6 млн. лв.. При подаване на оферта за два лота има отстъпка от условието за оборот - най-малко 3.9 млн. лв. общо.

Офертите ще се правят оценка по три индикатора. Инвестиционното предложение ще има 40% тежест. То би трябвало да включва проекта за вложения, в който всеки участник може да предложи да направи повече спирки с навеси от минимално заложените от общината. Същата тежест от 40% ще има и офертата за концесионна такса. Графикът за замяна на спирките носи най-много 20 на 100 от оценката. Той не може да е по-дълъг от 30 месеца или две години и половина. Ако претендентите предложат да сменят спирките по-бързо, получават повече точки.

Подозренията на общински съветници при предходното разглеждане на документите бяха, че задачата е рекламният необут Красимир Гергов и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който управлява веригата павилиони " Лафка ", да си разделят четирите пула.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР