Повече от 60 души са загинали, след като лодка с мигранти се преобърна край Кабо Верде

...
Смята се, че повече от 60 души са загинали, след
Коментари Харесай

Смята се, че повече от 60 души са загинали, след като лодка, превозваща предимно сенегалски мигранти, се преобърна край бреговете на Кабо Верде в Атлантическия океан.

Корабът напусна Сенегал на 10 юли със 101 пътници на борда, а 38 души бяха спасени във вторник, се казва в изявление на външното министерство на Сенегал късно във вторник.

Не е ясно кога е станал инцидентът.

Оцелелите са били на остров Сал в Кабо Верде, където Сенегал поддържа връзка с властите за тяхното репатриране, каза министерството. Един от оцелелите беше от Гвинея-Бисау.

Атлантическият миграционен път от бреговете на Западна Африка до Канарските острови, обикновено използван от африкански мигранти, опитващи се да стигнат до Испания, е един от най-смъртоносните в света. Лятото е неговият най-натоварен период.

„Безопасни и редовни пътища за миграция липсват крайно, което дава възможност на контрабандистите и трафикантите да пускат хората на тези смъртоносни пътувания“, каза говорителят на МОМ Сафа Мзехли.

МОМ събира информация и все още няма подробности за последния инцидент, добави тя.

Най-малко 559 души са загинали при опит да стигнат до Канарските острови през 2022 г., докато 126 души са загинали или са изчезнали по същия маршрут през първите шест месеца на това година с регистрирани 15 корабокрушения, според Международната организация по миграция (МОМ).

Поне 15 души се удавиха, когато лодка с мигранти се преобърна край бреговете на столицата на Сенегал Дакар в края на юли.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР