Смята се, че основните два световни хегемона днес са САЩ

...
Смята се, че основните два световни хегемона днес са САЩ
Коментари Харесай

Трите световни хегемона и кой е най-малко уязвим от тях

Смята се, че главните два международни хегемона през днешния ден са Съединени американски щати и Китай, до момента в който Русия е останала някъде настрана. Всъщност Америка и Китай влязоха в стопански клинч между тях и тази блъсканица прилича безкрайните борби на палави момчета, които нямат край и победител.

В днешния свят ясно се виждат три геополитически сили - Съединени американски щати, Русия и Китай. Вярно, някой споделя, че звездата на Америка залязва, а звездата на Китай изгрява, само че това към момента се написа с пръчка по водата. " Според мен, нито Америка ще падне, нито Китай ще се издигне. А повода е доста елементарна. ", написа Михаил Слободин в си за zen.yandex.ru.

Факт е, че

стопанските системи на Съединени американски щати и Китай са доста мощно свързани и подвластни между тях

и е невероятно тези връзки да бъдат прекратени даже хипотетично. В това отношение нищо не пречи на Китай да се трансформира в един от трите хегемона на света, само че единствено стопански, а не боен, тъй като Китай не разполага с военни технологии, които биха могли да го трансфорат във боен хегемон. Китай взема всички военни технологии от Русия, а самото китайско управление не крие, че обезверено се нуждае от съветски военни технологии.

Но казусът на Китай в тази посока е, че той не взема избрани технологии от Русия веднъж вечно, а единствено с цел да ги употребява. Просто е невероятно на процедура да се копира съветски високотехнологичен артикул, както и американски подобен. Но американците в никакъв случай няма да дадат на Китай военни технологии, тъй че в това отношение Китай постоянно ще следва образеца на Русия.

Въпросът за упадъка на Америка също е доста противоречив

тъй като в Съединени американски щати не се ръководи от простаци и те са наясно, че американската военна надмощие директно зависи от икономическата надмощие на Китай. Това много устройва американците, тъй като китайската стопанска система не е софтуерна, а потребителска. Тоест Съединени американски щати се интересуват доста от на ниска цена китайски гипсокартон и същите евтини китайски тв приемници и телефони.

Ако американските водачи се опитат да затворят американския пазар за Китай и решат да създават свои лични артикули, те ще бъдат толкоз скъпи за същото качество, че популацията на Съединени американски щати просто ще се разпалва. А по какъв начин американците умеят да се бунтуват - към този момент знаем това. Американският протест, въпреки и логичен, е също толкоз безсърдечен, колкото и съветският.

По този метод, до момента в който Китай доставя на Съединени американски щати евтини артикули за бита, нищо няма да се случи на Съединени американски щати. Супер облагите от съдействието с Китай няма да разрешат на Америка да загуби военна надмощие, не е нужно да се тревожим за това. Двамата колоса ще се поддържат един различен до края на века, макар всички търкания, които наподобява се следят сред двете страни.

И тогава още веднъж се появява Русия

Смята се, че това е един от трите международни хегемона, само че в това време стопанската система на този хегемон няма нищо общо нито с стопанската система на Съединени американски щати, нито с китайската стопанска система. Тоест Русия е стопански изцяло самостоятелна от всички други страни, за разлика от стопанските системи на Китай и Съединени американски щати.

Да, китайският артикул заля и съветските пазари, само че не толкоз, колкото американските. И даже, в случай че на ниска цена китайски артикул спре да навлиза на тези пазари, тогава няма да се случи нищо извънредно, тъй като има къде да се откри подмяна - в прилежащата Турция, да вземем за пример. Турците също знаят по какъв начин да вършат отличен гипсокартон и тв приемници, единствено че към момента нямат пазари за тези свои артикули.

Като цяло съветската стопанска система не зависи от външните пазари, като китайските компании, или от доставчиците, като американските. През годините на наказания Русия се научи да заменяне на вноса и макар че до момента това не работи толкоз добре, колкото бихме желали, процесът е в ход и работата по грешките продължава. Във всеки случай съветската стопанска система може да е примитивна като автомат " Калашников ", само че и толкоз ефикасна, колкото се показват някои западни икономисти.

Русия може да си обезпечи всичко належащо, като се изключи банани

И затова, тя безусловно не би трябвало да се трансформира в стопански хегемон, с цената да зависи от някого. Но за който не знае за напомним, боен международен хегемон Русия е от времето, когато Съединените щати въобще не съществуваха, а за дълго време Китай се чуваше единствено по отношение на китайски вази, които бяха внасяни оттова в Европа.

Така че може да се окаже, че в света има единствено един същински хегемон, а не трима. Другите двама хегемона не могат да го схванат сами и непрекъснато приканват Русия като очевидец или асистент. Но за какво Русия би трябвало да се вписва към един от нейните конкурентни сътрудници? По-конкретно, не й е преференциално да вземе нечия страна, в противоположен случай тя мигновено ще престане да бъде хегемон.

Силата на Русия е в това да дава очаквания, без да дава обещание нещо на никого. Само в този случай тя ще може да получи най-високите дивиденти. И водачите на Съединените щати и Китай въобще не схващат това, като не престават да се обръщат към Русия, а не един към различен.

Но китайското и американското биещо се момче не желае да признае зависимостта си едно от друго, те чакат едно от тях първо да го признае другото за водач. И това ще продължи, до момента в който съществуват Америка и Китай.

Междувременно Русия укрепва позициите си и последователно прави Китай и Америка подвластни от нея по разнообразни способи. Русия доставя съоръжение на Китай, до момента в който на Америка доставя някои доста значими артикули, които не се оферират в там, да вземем за пример уран и исполин. Разбира се, това не е доста, само че задоволително, с цел да се изисква преданост от двата останали хегемони.

И какво друго би трябвало на Русия с изключение на преданост - с цел да не поставят пръти в колелото? Нищо повече. Това, което е належащо, Русия ще вземе сама, до момента в който другите двама хегемона се блъскат за дреболии и не пречат на основния хегемон да работи по негова преценка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР