Смята се, че около 1000 души са заети в най-голямата

...
Смята се, че около 1000 души са заети в най-голямата
Коментари Харесай

От кухнята на руските тролове: не са само тези тринайсет

Смята се, че към 1000 души са заети в най-голямата съветска фабрика за тролове. Срещу 13 от тях в Съединени американски щати към този момент има повдигнати обвинявания. Людмила Савчук, която е била внедрена в групата, открехва завесата в изявление за Дойче веле.

Познавате ли някого от 13-те руснаци от така наречен фабрика за тролове в Санкт Петербург, против които в Съединени американски щати е повдигнато обвиняване за това, че са се пробвали посредством обществените мрежи да повлияят на резултатите от президентските избори през 2016 година?
Преди назначението ми знаех три имена: Пригошин, Бурчик и Бистров (най-вероятно управителни фрагменти в групата, заб. ред.) Още през 2014 година медиите писаха за тях. Що се отнася до останалите 13 обвинени, разгледах техните профили в обществените мрежи и открих, че са сприятелени с хората, които срещнах във фабриката за тролове.

Какви са тези хора, против които в Америка има повдигнати обвинявания? Що за хора са това?
Това са най-обикновени сътрудници, каквито имаше доста. Това са хора, които направиха бърза кариера и изпълняваха дилемите, спускани от горната страна.

Как е проведена работата в една фабрика за тролове? Как наподобява един работен ден?
Когато дойдеш на работа, на компютъра към този момент те чака поставената ти задача. За всеки ден се прави тематичен проект, в който Съединени американски щати постоянно са измежду първите 3 или първите 5 тематики. Само тези, които се грижат за мненията в медиите или обществените мрежи, получават своите задания устно.

Колко души са ангажирани там?
Тази фабрика не е единствената. Фирмата на улица Савушкина, която прочее се реалокира, е най-известната. Хората от Москва са по-малко познати спрямо тези в Санкт Петербург. Вероятно фабриката за тролове в Санкт Петербург е най-голямата. Има и хора, които работят от у дома. Тоест не можем да кажем, че там са били заети хиляда души - въпреки тъкмо тази цифра да показват хора, които до неотдавна са работили там.

Какво знаете за елементарните чиновници?
Това са най-вече младежи, на възраст към 20 години. Те работеха за пари. Заплатите бяха относително положителни. Човек работи два дни, а идващите два почива. Аз поразпитах тук-таме и открих, че има и хора от други градове, както и от Украйна.Те се нуждаеха от пари, с цел да могат да си заплащат наемите в Санкт Петербург.

В Съединени американски щати ги упрекват в опит да повлияят на изборите. Възможно ли е това, звучи ли Ви правдоподобно или е пресилено?
Никой не знае дали и в каква степен тези тролове са повлияли на настройките на американските гласоподаватели. Но намесата в изборите е неоспорим факт. Дори и единствено един човек да е разгласил по поръчка нещо на британски в обществените мрежи, това е опит за интервенция. Не се колебая, че Съединени американски щати постъпват вярно. Разбира се, че това не са били 13 или 130 тролове. Зад тях стои голяма по размер работа, която не е серпантина. Мисля, че против хората от листата са били събрани задоволително доказателства, с цел да им бъдат повдигнати обвинявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР