Смята се, че единствените останали наследници на динозаврите са птиците.

...
Смята се, че единствените останали наследници на динозаврите са птиците.
Коментари Харесай

Най-едрите птици на планетата

Смята се, че единствените останали наследници на динозаврите са птиците. И в действителност, измежду много от тях може да се откри аналогия с този липсващ тип животни.

Това е единствено едно от нещата, с които птиците ни удивляват. Има извънредно доста типове птици на нашата планета и всеки от тях се отличава с нещо от другия. От дребните и цветни колибри до огромните пингвини, които не могат да летят.

Но измежду всички тези типове птици, кой ли е най-едрият? Търсете го в предложенията ни по-долу. Това са едни от най-едрите птици на планетата.

Лешояд

 Лешояд

Черният лешояд е огромна хищна птица, стигаща до 10-12 кг. Тези птици населяват основно гористите местности и живеят или на ята, или най-малко на двойки. Гнездата им са големи – някои доближават до два метра. Продължителността на черните лешояди е до 50 години. Те са измежду най-едрите птици в света.

Казуар

Това е една много екзотична птица. Тя не може да лети, само че пък впечатлява с забавния си костен тумор на главата, наподобяващ петльов гребен. Казуарът не се отличава с огромна височина, само че за сметка на това тежи цели 80 кг.

Лебед

 Лебед

Тази не толкоз екзотична птица постоянно ни е запленявала с хубостта си. Въпреки това се оказва, че лебедите освен са красиви, а и заемат четвърто място по величина измежду всички птици. Възрастните тежат до 15 кг, а размахът на крилетеим е до 2 метра. Те могат и да летят, и да плуват. Разпространени са по целия свят, с изключение на Антарктида.

Коронован орел

Още една хищна птица, ястребовият орел населява горските региони на Африка и се храни основно с антилопи и маймуни. Обичайно птици от този жанр ловуват подвойки – единият подплашва плячката, а другият я пресреща и улавя. Освен с неповторимите си ловни качества, ястребовият орел провокира и с външния си тип. На главата си перата му образуват формата на корона, от където идва и името му.

Жерав

 Жерав

В топ три влиза жеравът. На височина жеравите доближават до 190 сантиметра, а размахът на крилете им е до 2 метра. Те населяват най-много блата и тресавищата и места, където теренът е равнинен и мокър. Спадат към предпазените типове на територията на България.

Императорски пингвин

На второ място е една малко по-особена птица – пингвинът. И то императоският пингвин. Те са най-големите пингвини и тежат към 50 кг, а растежът им доближава 120 сантиметра. Единственото място, където е публикуван е е Антарктида. Там той гнезди, гмурка се, с цел да лови риба, и серазмножава.

Шраус

 Щраус

Африканският щраус е най-голямата птица в света. Ръстът на африканския щраус доближава до 2, 7 сантиметра, а тежестта му – до 179 кг. Той не може да лети, само че бяга извънредно бързо, като развиваскорост до 70 километра в час. Щраусовите пера са били знак на правдивост в Древен Египет, а в този момент са знак на високо качество и разкош.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР